Bilgi Blog Nasıl Açılır? Adım Adım Blog Açma Rehberi (2021)

 

TeknoCan

Emekli Yönetici
Destek Ekibi
Katılım
13 Kas 2020
Konular
2,005
Mesajlar
4,336
Çözümler
7
Tepkime puanı
954
Puanları
188
Konum
Bursa
Blog açmak istiyorsanız, ne zaman diye düşünmeyin: Şimdi tam zamanı! Blog oluşturmak için ihtiyacınız olan her şey bu rehberde. Fikirlerinizi, uzmanlığınızı ve çalışmalarınızı (eserlerinizi) sosyal medyanın hızla akıp giden sayfaları yerine, kendinize ait birinci sınıf bir sitede paylaşın. Dijital dünyada yerinizi geç kalmadan alın ve yeni ufuklara açılmaya hemen başlayın!


The Best Web Hosting
Blog açmak istiyorum fakat İnternet sitesi nasıl kurulur, ne gerekir bilmiyorum, hiç bir tecrübem yok diyorsanız, doğru yerdesiniz! Günümüzde bir blog veya İnternet sitesi oluşturmak için kodlama, tasarım vb. hiçbir tecrübeye ihtiyacınız yok. Bu ÜCRETSİZ güncel rehberde aktardığım adımlarla birkaç dakikada, belirleyeceğiniz kendi web adresinizde birinci sınıf bloga sahip olabilirsiniz. Hiçbir kurulum, yükleme vb. işlem yapmanız gerekmiyor. Artık bir Facebook veya İnstagram hesabı açar gibi, mükemmel bir blog / site başlatmak da son derece kolay.
Hesabınızı oluşturduğunuzda, istediğiniz şık görünümlü blogunuz / siteniz hazır olacak ve yazılarınızı dünya ile paylaşmaya başlayabileceksiniz. Ayrıca, istediğiniz bir web sitesi adresine ÜCRETSİZ sahip olacak ve hepsinin ötesinde, eğer 30 gün içinde hesabınızı iptal etmek isterseniz sorgusuz sualsiz ücret iadesi alabileceksiniz.

Blog açmak için ne gerekir?​

Blog açmak veya bir web sitesi oluşturmak isteyen herkesin başlıca 3 şeye ihtiyacı var: Bir web adresi, 7/24 açık bir bilgisayar ve bir program.
  • Alan adı (domain name)
    Size ait bir İnternet adresi — İnternet kullanıcılarının sitenizi / blogunuzu ziyaret etmek istediklerinde web tarayıcısına yazdıkları www.’den sonraki adres (bakikaracay.com gibi). Buna tamamen kendiniz karar vereceksiniz.
  • Web barındırma hizmeti (hosting)
    “Sunucu” adı verilen, İnternet’e kesintisiz bağlı özel bir bilgisayar —
    Sitenizin /blogunuzun tüm verileri ve içeriği bu sunucuda depolanır ve buradan ziyaretçilere sunulur. Blogunuza bu ev sahipliğini yapması için bir web barındırma (hosting) firmasından hizmet almanız (alan kiralamanız) gerekir.
  • Blog oluşturma platformu
    Sunucunuza kurulu program (yazılım) — Alan adınızı ve web barındırma hizmetini aldıktan sonra, blog oluşturmak ve içeriğini yönetmek için kullanacağınız yazılım (WordPress).
Bu rehberin en güzel yanı, bunların hepsine bir defada sahip olmanızı sağlayacak olması. Çünkü size günümüzün en iyi araçlarıyla blog açmanın en kısa ve kolay yolunu gösteriyorum. Blog açmak için ihtiyacınız olan bu üç şeye, yani web adresinize (alan adı), web barındırma hizmetine (hosting) ve blog oluşturma platformuna tek bir oturumda basit bir kayıt işlemiyle sahip olacaksınız.
Bunun için yapmanız gerekenleri adım adım aşağıda açıklıyorum; hepsi kısa ve çok kolay. Bu adımları tamamladığınızda hiç bir zorluk yaşamadan içerik oluşturmaya (blog yazılarınızı eklemeye) başlayabileceksiniz. Siteniz istediğiniz şık görünümü verebilecek ve istediğiniz zaman değiştirebileceksiniz.

Bu rehberin avantajları​

Bu rehberin önemli özelliklerinden birkaçı şunlar:
GÜNCEL — İnternet’te çok sayıda blog açma rehberi bulabilirsiniz. Ancak sık sık güncellenmedikleri için bunların birçoğunun günü geçmiş olabilir, anlatılandan farklı şeylerle karşılaşabilirsiniz. Bu rehberin en önemli özelliği, güncel olması. Bu sayfayı sık sık güncelliyorum.
KOLAY — Önerdiğim hizmet sağlayıcı ile blog açma veya İnternet sitesi kurma işlemi son derece kısa ve kolay. Web sitesi sahibi olmak için bir yazılımcı veya webmaster olmanıza gerek yok. Hiçbir karmaşa yaşamadan (yükleme, kurulum vb. işlemlerin hiçbirine gerek olmadan), dakikalar içerisinde siteniz hazır olacak, doğrudan blog yazmaya ve içerik oluşturmaya başlayabileceksiniz. Kaydınızı yaptığınızda, teknik bilgi gerektiren tüm işlemler sistem tarafından otomatik olarak gerçekleşir.
ÜCRETSİZ ALAN ADI — Kaydınızı yaparken istediğiniz bir alan adına kendiniz karar verebilecek ve bu İnternet adresine ilk yıl ÜCRETSİZ sahip olacaksınız.
İADE GARANTİLİ — Eğer aldığınız hizmeti beğenmez veya vazgeçerseniz, 30 gün içinde hesabınızı iptal edip ödediğiniz ücreti sorgusuz sualsiz iade alabileceksiniz.

Elde edeceğiniz kazanımlar​

Bu rehberdeki adımları tamamladığınızda aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmiş olacaksınız:
  1. Web barındırma (hosting) hizmeti alımı
  2. Alan adınıza karar verme
  3. Blog oluşturma platformunu kurma (WordPress)
  4. Blogunuza şık bir görünüm (tema) seçimi
  5. Ana sayfa, İletişim ve Hakkımızda sayfalarının oluşturulması
  6. Blog yazılarınızı ekleme ve yayınlama
Tüm bu işlemlerin sandığınızdan çok daha basit olduğunu ve herhangi bir teknik bilgi gerektirmediğini birazdan göreceksiniz.

Blog açmanın maliyeti​

Eminim şimdi blog açmak kaça mal olacak diye merak ediyorsunuz. Açıkçası birinci sınıf bir blog veya İnternet sitesi kurmak daha önce hiç bu kadar hesaplı ve kolay olmamıştı!
Aşağıdaki adımları izlediğinizde “barındırma hizmeti” dışında hiçbir şey için ödeme yapmanız gerekmiyor. Kendi alan adınızla bir blog oluşturmanın maliyeti ayda en fazla 4 dolar.
Ödeme konusunda bakın hangi avantajlara sahip olacaksınız:
  • Seçtiğiniz bir alan adına (xxxx.com gibi) ÜCRETSİZ sahip olacaksınız.
  • Bu rehberde verdiğim bağlantılarla hosting hizmetini %50 indirimli alacaksınız.
  • Tüm ödemeyi tek kalemde tamamlamış olacaksınız. İlave veya sürpriz ödemelerle karşılaşmayacaksınız (birçok hizmet sağlayıcı, sonradan farkedip ihtiyaç duyacağınız hizmetler için ek ücret talep eder).
  • Hesabınızı iptal etmek isterseniz sorgusuz sualsiz 30 gün içinde iade alabileceksiniz.
Hiç bir risk taşımıyor. Üstelik blog yazmanın sizin için uygun olup olmadığını görmek için bu 30 gün yeterince uzun bir süre.

En iyi blog araçları​

Bu rehberde dünyanın en iyi (ikinci iyi değil) araçlarını öneriyorum. Birinci sınıf bir blog sahibi olmak için, siz de bu site için kullandığım dünyanın 1 numaralı blog oluşturma platformu WordPress‘i ve 1 numaralı web barındırma hizmeti Bluehost‘u seçmekle rahat edeceksiniz.
WordPress ve Bluehost’u tanımanız için şimdi birkaç paragrafta onlardan bahsedelim.

WordPress hakkında​

Her blogun web’de bir ev sahipliğine (barındırma / hosting) ve bir adrese (alan adı) ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, bir “alan adı” ve “barındırma” kendi başına blog içermez. Bir blog oluşturmak için, çevrimiçi bir platform (program) kullanarak gerekli verileri ve dosyaları oluşturmanız gerekir. Bu platforma “İçerik Yönetim Sistemi /Content Management System (CMS)” de denir. Bugün tüm dünyada ilk sırada tercih edilen, kullanımı en kolay, eksiksiz içerik yönetim sistemi, WordPress’tir.
NASA’dan, CNN’e ve Microsoft Türkiye’ye kadar büyük sitelerin ve en popüler blogların da aralarında bulunduğu İnternet’teki milyonlarca aktif sitenin yarıya yakını bugün WordPress kullanmaktadır. Türkiye’de aktif 30 milyon sitenin, GittiGidiyor, Sözcü Gazetesi, Bilkent Üniversitesi ve TRT’nin de aralarında bulunduğu %60’tan fazlası WordPress kullanmaktadır.
WordPress tamamen ücretsizdir, son derece kullanıcı dostudur ve ilk kez blog kurmak isteyenler için mükemmeldir. Kişisel bir blogdan yüzlerce sayfa içeren büyük bir alışveriş mağazasına kadar farklı türde site kurmak için günümüzün en kullanıcı dostu programıdır. Herhangi bir teknik bilgi birikimi olmadan kolayca profesyonel görünümlü bir blog oluşturmanızı sağlar.
WordPress doğrudan sunucunuza kurulan bir program ve sitenizi onunla yönetiyorsunuz. Bu rehberdeki adımları izlediğinizde WordPress sitenize otomatik olarak kurulacak ve blog yazmaya, yeni içerikler oluşturmaya hemen başlayabileceksiniz. Ayrıca, WordPress ile blogunuzun tasarımını istediğiniz kadar değiştirebilecek, özelleştirebilecek ve istediğiniz fonksiyonları birer tıkla ekleyip çıkarabileceksiniz.

Bluehost hakkında​

Barındırma hizmetini alacağınız yer, blogunuzun yaşamını sürdüreceği yerdir. Blogunuzun sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam sürmesi, sizin de başınızı ağrıtmaması için dünya standartlarında, kaliteli bir ev sahipliğine ihtiyacınız var. İnternet’te farklı fiyatlar sunan yüzlerce hosting hizmetine rastlayabilirsiniz. Ancak ev sahipliğinin iyisi de var kötüsü de. Güvenilir ve sorunsuz bir ev sahipliği için ben müşteri memnuniyetini 1. önceliği yapmış ve uzun yıllar en kaliteli hizmeti sunmayı başarmış dünyanın 1 numaralı hizmet sağlayıcısı Bluehost‘u kullanıyor ve onu tavsiye ediyorum. Bluehost, aşağıdaki görselde gördüğünüz üzere 2005’ten beri WordPress resmi sitesinde birinci sırada önerilen tek firma.
WordPress Bluehost öneriyor.Bluehost, WordPress sitesinde 2005’ten beri resmen ilk sırada tavsiye edilen tek sunucudur.
WordPress’i ve onunla yakın çalışma içerisinde olan Bluehost’un tüm dünyada neden bu kadar çok tercih edildiği konusundaki açıklamalarımı.

Blog oluşturma konusunda eğer desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, size yardım edeceğimden emin olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, aşağıdaki kayıt adımlarını tamamlayarak kendi Bluehost hesabınızı oluşturmanız ve ardından yazının sonundaki formu doldurarak bana göndermeniz.
Disclosure: We may get a commission for purchases made through some of the links in this post at no cost to you (Bu yazıdaki bağlantılara tıklayıp alım yaparak, bu sitenin masraflarını karşılamak üzere komisyon kazanmasını sağlayabilirsiniz).

3 Kolay Adımda Blog Açma​


Günümüzde blog açma ve İnternet sitesi kurma işlemi son derece basit ve yalın hale gelmiş durumda. Karmaşık sayfalarla karşılaşmadan bu rehberle 3 kolay adımda blogunuzu açabileceksiniz. Takip etmeniz için aşağıda verdiğim adımlar çoğu kez yalnızca seçiminizi yapmaktan ibaret. Başka hiçbir web sağlayıcıda bir web sitesi veya blogun bu kadar kısa yoldan ve kolay açıldığına rastlayamazsınız. Adımlarda görmediğiniz diğer işlemler, sizi yormadan otomatik olarak gerçekleştirilecek. Örneğin, WordPress kurulumu için sizin herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor, sitenize otomatik kuruluyor.
  1. Hesap aç: Blogunuza ev sahipliği için kayıt —ÜCRETSİZ bir alan adı (web sitesi adresiniz) ve şifrenizi belirleyerek tek seferde tüm satınalma işlemini tamamlayın.
  2. Tema seç: Blogunuz için tema seçimi —Blogunuza şık bir görünüm vermek için binlerce hazır şablondan istediğinizi bir tıkla seçin (istediğiniz sıklıkta değiştirebilirsiniz).
  3. İlk blog yazını ekle: İlk blog yazınızı ekleme —Word’de bir belge yazar gibi blog içeriğinizi oluşturmaya başlayın.
Bütün bu adımları bir defada uygulamak için şimdi şu 3 şeyi hazır etmenizde yarar var:
  • Bir alan adı (yenibirblog.com gibi)
  • Kredi kartınız
  • 15 dakika zaman
Hazırsanız, ilk blog yazınızı yayımlamak üzere hemen başlayalım.

1- Web hosting için kaydınızı yapın (hesap açın)​

Kaydınızı başlatmak için şimdi Bluehost sitesine gidin ve yeşil renkli “get started now” (şimdi başlayın) butonuna tıklayın. Gideceğiniz sayfada sunulan indirimli fiyatlardan yararlanabilecek, seçeceğiniz planla birlikte ÜCRETSİZ bir alan adına sahip olacaksınız.

İndirimden yararlanmak için Bluehost'a git!

i. Basic planı seçin, tasarruf edin​

Üç (bazen dört) hizmet paketi seçeneğiniz var: “Basic” (Temel), “Plus” (Artı) ve “Prime” (Üst). Eğer ilk günden onbinlerce blog ziyaretçiniz olmayacaksa diğer seçeneklere gerçekten ihtiyaç duymayacaksınız. O nedenle Basic planı öneriyorum.
Bluehost hosting planları
“Basic”, yeni başlayanlar için mükemmel. En hesaplı seçenek olduğundan, onu seçerek başlangıçta gereksiz masraf etmemiş olursunuz.

Blog Açma İpucu

Basic plan kapsamında, Bluehost, seçtiğiniz alan adı uzantısıyla ücretsiz 5 email hesabı (bilgi@alanadınız.com gibi) veriyor. Bununla birlikte, otomatik olarak ücretsiz günlük, haftalık ve aylık tüm hesaplarınızın yedeklemesinin yapılması (zarar gördüğünde bir tıkla tüm verilerinizi kolayca geri yükleme imkânı) ve ücretsiz SSL güvenlik sertifikası gibi hizmetler sunuyor. Bunlar, 1. sınıf kalite için gerekli ve bir süre sonra sahip olmak zorunda kalınan ayrıntılardır. Örneğin Google, aramalarda yalnızca SSL güvenlik sertifikası olan siteleri ön sıralarda sıralamaktadır. Site ev sahipliğini Bleuhost’tan satın aldığınızda bu hizmetlere daha sonra ayrıca ücret ödemek zorunda kalmazsınız.

ii. Size özel bir alan adı (İnternet adresinizi) seçin (ÜCRETSİZ)​

Blogunuza bir alan adı seçimi konusunda size yardımcı olacak önemli ipuçlarını aktardığım yazıyı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Belirleyeceğiniz alan adı ille de .com ile bitmek zorunda değil. Eğer ilk seçiminiz daha önce alınmışsa farklı uzantılar (net, org, info gibi) deneyebilirsiniz.
Blog açmak için ücretsiz alan adı
Daha önce aldığınız bir alan adı varsa sağ taraftaki “I have a domain name” (alan adım var) kutucuğunu kullanın ve next” butonuna tıklayın.

iii. Kayıt işleminizi tamamlayın​

Sonraki sayfada 3 kısım yer alıyor.
Birincisi hesap bilgileri (account information). Buraya, normalde yaptığınız gibi, iletişim bilgilerinizi girin. Opsiyonel (optional) satırı dışındakileri boş bırakmamalısınız.
Blog açmak için hosting hesabı
Bir sonraki bölüm paket bilgileri, size bazı ilave hizmet seçenekleri sunuyor. En üstte hesap planını seçmeniz isteniyor. 36 ay en ucuz olanıdır, ancak 12 veya 24 aylık süreleri de seçebilirsiniz.
Blog açmak için ödeme seçenekleri
Altında gördüğünüz seçenekler ile meşgul olmanız gerekmez. Ancak bilmenizde yarar olan iki şey var: Bir alan adı aldığınızda bilgileriniz kamuya açık bir veri tabanına eklenir. Eğer bilgilerinizin görüntülenmesini istemiyorsanız SiteLock Security (Alan gizliliği) önündeki kutucu işaretleyebilirsiniz ve böylece tescili yapan olarak Bluehost görünecektir ancak alanın tüm denetimi ve sahipliği yine sizde olacaktır. Eğer bilgilerinizin herkese açık olmasını önemsemiyorsanız, bu seçeneğini kaldırın ve ayda 1,99 $ tasarruf etmiş olursunuz. Eğer ihtiyaç duyarsanız daha sonra da bunu satın alabilirsiniz.
Not: En altta “Total” satırında yazan tutar (yukarıdaki görselde $142.20) kredi kartınızdan bir defada çekiliyor (ve 36 ay boyunca başka ödeme yapmadan sitenize sahip oluyorsunuz).
Son bölüm sadece ödeme bilgileri. Eğer kredi kartı dışında bir ödeme seçeneği istiyorsanız “more payment options” (diğer ödeme seçenekleri) bağlantısını tıklayın.
Hosting satın al - Ödeme bilgileri
Yeşil renkli “gönder” (submit) butonuna tıklamadan önce, hemen üstündeki, koşulları kabul ettiğinizi belirten kutucuğu işaretlemeyi unutmayın.
Hosting şifre oluştur

iv. Şifrenizi belirleyin​

Oluşturduğunuz Bluehost hesabı için bir sonraki ekranda şifre belirlemeniz istenecek. “Create your password” penceresinde Display characters’e tıklayarak şifrenizi görüntüleyebilirsiniz.
Bluehost hesabı şifre
Kaydınız tamamlandığında Bluehost kontrol paneline giriş için belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyi mutlaka not edin. Kullanıcı adını siz belirlemediyseniz ad ve soyadınızın ilk 8 karakteri olarak belirlenecektir.

2- Blogunuza bir tema (tasarım şablonu) seçin (ÜCRETSİZ)​

Yukarıdaki adımları tamamlayarak kaydınızı yapmış oldunuz. Artık, Bluehost sunucularında kullanabileceğiniz size ait bir alan (domain) —ve İnternet kullanıcılarını o alana götürecek bir alan adı (domain name)— sahibi oldunuz.
Blogunuzda yayınlayacağınız içerikleri oluşturmak için kullanacağınız İçerik Yönetim Sistemini (WordPress) kurmak için hiçbir ilave işlem yapmanız gerekmiyor. Bluehost otomatik olarak blogunuza WordPress kurulumunu tamamlıyor. Bluehost’un otomatik WordPress kurulumu hizmeti yeni başlayanlar için büyük kolaylık sağlıyor.
Bluehost WordPress Giriş
Tebrikler (Congratulations) mesajını aldığınız ekranda mavi “log in” butonuna tıklayarak şimdi zevkinize göre bir tema seçebilirsiniz. Temanızı daha sonra istediğiniz kadar değiştirebileceksiniz.
Bluehost WordPress Blog Tema Seçimi

Hepsi bu kadar!​

Hepsi tamam (All done). Artık 7/24 İnternet’e bağlı bir siteniz var. Seçtiğiniz alan adına (adresinize) giden İnternet kullanıcıları blogunuza erişebilirler.
Bluehost WordPress Blog Giriş
Şimdi blog içeriğinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunun için mavi “Start Building” (Yapıma başla) butonuna tıklayın.
Bir sonraki ekranda WordPress Yönetim Paneline girmiş oluyorsunuz. Bundan sonra bütün işlemlerinizi buradan soldaki siyah menüyü kullanarak yürüteceksiniz.
Şimdi ilk olarak hazırlayacağınız blogun iş (business) amaçlı mı, yoksa kişisel (personel) mi olduğunu seçerek ilerleyin.
Bluehost WordPress Blog Hoşgeldiniz Ekranı
Seçiminizi yaptıktan sonra, aşağıdaki gibi Yönetim (Admin) Panelinin hoşgeldiniz sayfasını görürsünüz. Bu ekranda WordPress ile yakın işbirliği içerisinde çalıştığı için Bluehost logo ve araç kısayollarını da bulacaksınız. İstemezseniz Bluehost araç kısayollarını hiç kullanmayabilir, soldaki Dashboard (Başlangıç) seçeneğine tıklayarak doğrudan WordPress Yönetim Paneline geçebilirsiniz. (Sol üstteki Bluehost seçeneği ile tekrar Bluehost araç kısayollarına dönebilirsiniz.)
Solda siyah kenar çubuğundaki menü seçeneklerini birkaç dakika dolaştıktan sonra birçok şeyi sezgisel olarak çözmeye başlayacaksınız.
Bluehost Araçlar WordPress Yönetim PaneliBluehost Araçlar WordPress Yönetim Paneli
Bu aşamada, artık boş bir WordPress bloga sahipsiniz. “Launch” (Yayımla) butonuna tıklamadığınız sürece çalışmalarınız arka planda kalacak ve site ziyaretçilerinize “Pek Yakında” (Coming Soon) ekranı görünecektir. Bunu, yani WordPress blogunuzu, tarayıcınızda görmek için yeni bir sekme açın, adresinizi (www.AlanAdınız.com) yazarak enter’leyin. Muhtemelen ekranınızda şunu göreceksiniz:
Bluehost WordPress Blog Açılış

Yeni WordPress sitenize giriş​

Bundan sonra isterseniz, sitenize gidip, bu sayfanın ortasındaki mavi “Admin login” butonuna tıklayarak WordPress Yönetim Paneline giriş yapabilirsiniz.
WordPress Yönetim Paneline istediğiniz zaman tarayıcınıza http://AlanAdınız.com/wp-admin/ adresini yazarak da giriş yapabilirsiniz. Steinizi yayımladıktan sonra genellikle bu yolu kullanacaksınız. Buradan ulaşacağınız giriş ekranında kullanıcı adı ve parolanız istenecektir. Eğer siz bir kullanıcı adı belirlemediyseniz, varsayılan olarak büyük olasılıkla “admin” kullanıcı adı atanmış olacaktır.
WordPress Giriş

Bu şekilde giriş yaparak da yeniden Bluehost Araçlar WordPress Yönetim Paneline erişebilirsiniz.
Artık mükemmel bir WordPress blog hazırlamanız için her şey hazır.

WordPress paneliniz Türkçe mi?​

Türkiye’den bağlandıysanız WordPress paneliniz Türkçe olarak açılacaktır. Eğer değilse ve yazacağınız blog lisanı Türkçe olacaksa ve Türkçe komutlarla çalışmak istiyorsanız, önce WordPress site lisanını Türkçe olarak değiştirin.
Bunun için yapmanız gereken çok basit: Önce Dashboard (Başlangıç) sayfasında iken sol sütundan Settings > General (Ayarlar > Genel) yolunu izleyin ve açılan sayfada en altta “Site Language” (Site Lisanı) karşısında ‘Türkçe’yi seçin. Burada isterseniz Zaman Dilimi, Tarih Biçimi gibi seçenekleri de düzenleyin. Sayfadan çıkmadan Değişiklikleri Kaydet’e (Save Changes) tıklamayı unutmayın.
Şimdi yapacağınız şey, ilk blog yazınızı dünya ile paylaşmak.

3. adım: İlk Blog Yazınızı Oluşturun​

Artık WordPress blogunuz kendi içeriklerinizi eklemeniz için hazır. Şimdi işin tadını çıkarma zamanı —ilk blog yazınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bunu kolayca başarabilmeniz için birlikte adım adım ilerleyeceğiz.
WordPress blog metinleri “Yazılar” ve “Sayfalar” olmak üzere 2 benzer formatta yayımlanabilir. Her ikisi de benzer ekranlarda oluşturulur ve içlerine görseller ile bağlantılar eklenebilir. Farklarını birazdan açıklayacağım.
Yazılar (posts), fikirlerinizi, deneyimlerinizi veya uzmanlığınızı paylaşmak için blogunuzda günlük yazdığınız metinlerdir (makaleler). Bu yazılarınızı sınıflandırmanız arandığında kolay bulunmasını sağlayacaktır. Birçok şey gibi bunu da WordPress otomatik yapar. Bunun için, konusuna göre her bir yazınızı, oluşturacağınız “kategorilerden” birine atamanız (işaretlemeniz) gerekir (yeni kategori oluşturma konusunu aşağıda açıklıyorum).
Böylece en son yazdığınız blog yazınız ana sayfada ve kategorilerde otomatik olarak en başta yer alacak ve onu sırasıyla daha öncekiler takip edecektir.
Girişinizi yaptıktan sonra yeni bir yazı için siyah kenar çubuğunda WordPress Admin (Yönetim) panelinin Yazılar > Yeni Ekle seçeneğini tıklayın. Bluehost ekranındaki kısayollardan da aynı yazı düzenleme ekranına gelebilirsiniz. Bunun için “Blog posts” (Blog yazıları) kutucuğunda “Add new post” (Yeni yazı ekle) butonunu seçin.
WordPress Blog Yazılar Yeni Yazı

Karşınıza MS Word veya Mac’teki sayfaları hatırlatacak çok kolay bir düzenleyici ekran çıkacak:
GÜNCELLEME (2019): WordPress 5.0 versiyonu ile birlikte aşağıdaki klasik düzenleyici yerine Gutenberg adıyla bilinen yeni bir yazı düzenleyicisi sunmaya başladı. Adı Blok Düzenleyici. Bu yeni düzenleyicide bütün bir sayfa yerine, başlıktan, paragrafa kadar her şeyi blok denen alt alta kutucuklar ile oluşturuyorsunuz. WordPress’te içerik oluşturmanın bu yeni yolunu, içerisindeki yönlendirmeler ile kolaylıkla çözebileceksiniz. Ancak eğer Gutenberg yerine aşağıda anlattığım klasik WordPress düzenleyicisi ile çalışmak isterseniz, bu da mümkün. WordPress programınıza bu özelliği kazandıracak ilgili “eklentiyi” (ÜCRETSİZ) kurarak bunu yapabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, ilgili eklenti için sırasıyla “kur” ve “etkinleştir” butonlarına tıklamak. Bunu nasıl yapacağınızı aşağıda “WordPress Eklenti Kurulumu” başlığı altında açıklıyorum.
WordPress Yeni Yazı Ekle Ekranı

Yukarıda gördüğünüz rakamlarla işaretlediğim bölümleri sırasıyla inceleyelim.

Yazı düzenleme ekranı​

Yazılarınızı düzenleyeceğiniz WordPress ekranı bu 5 kısımdan oluşuyor.
[1] Başlık Alanı: Burası yazınızın başlığını yazdığınız yerdir.
[2] İçerik Alanı (Editör): Yazınızın gövde metnini gireceğiniz bölümdür. Alanın tamamı Word veya Pages’de metin düzenleme gibi çalışır. Yazınıza resim, video veya ses dosyaları ekleyebilirsiniz.
[3] Standart Düzenleme Araçları: Kalın, italik, listeler, paragraflar ve başlıklar gibi seçenekleri bu menüde bulabilirsiniz. Burada ilk kez görüyor olabileceğiniz birkaç ikonu ve işlevlerini görelim:
WordPress Editor
Alt satırda yeralan araç çubuklarını açıp kapatır.
WordPress Editor
Başka bir yerden kopyalanan metinleri yapıştırırken gizli kodları temizler, saf metine çevirir.
wordpress-editor-bicimlemeyi-temizle.png
Metinlere eklenen stil şablonlarını temizler.
WordPress Editor
Yazı içerisine “Daha fazla oku” etiketi ekler (Ana sayfada görünen yazıların özet görünümü buradan yapılır).
[4] Yayımla (Araçları): Burası yazınızı dünyaya gösterdiğiniz yerdir; aralarında büyük mavi “Yayımla” butonu var. Yazdığınız bir yazıyı hemen yayımlayabilir, daha fazla düzenleme yapmak için taslak olarak kaydedebilir veya bir tarih belirleyerek yazınızın yayınlanmasını zamanlayabilirsiniz. Böylelikle siz bilgisayar başında olmasanız dahi yazınız istediğiniz zamanda yayımlanır. Ayrıca önizleme ile yazının tarayıcınızda nasıl görüneceğine bakabilirsiniz.
Görünürlük kısmında yazınız için Herkese Açık, Parola Korumalı (yalnızca parolayı bilenlerin görebileceği) veya Özel (yalnızca kullanıcıların görebileceği) modlarını seçebilirsiniz.

İnce ayar araçları​

[5] Diğer İnce Ayar Araçları: Buradaki seçimlerinizle WordPress’in blog yazınızı istediğiniz şekilde sunmasını yönetirsiniz.
Biçim: Yazının görünürlük şablonunu seçtiğiniz yerdir. Genelde “Standart” kullanılır. Seçilen biçim özelliklerine göre yazınız ve görsellerin yerleşimi farklı görünümlere bürünür.
Kategoriler: WordPress, yazılarınızı kategoriler içerisinde sınıflandırarak sunar. Eklenen her yazınıza en az bir kategori atanması gerekir, siz atamazsanız varsayılan kategori otomatik olarak atanır (Varsayılan Yazı Kategorisini “Ayarlar > Yazma” sekmesinden belirleyebilirsiniz).
Blog yazılarınızı içeriklerine göre farklı kategoriler altında toplamanız, aranan bir içeriğe daha kolay erişimi sağlar. İçerik konularına göre kategorileri başlangıçta tasarlayıp oluşturmanız işinizi kolaylaştırır. Yeni kategori oluşturmak için Yönetim Panelinde Yazılar > Kategoriler sekmesine gidin veya yazınızı düzenlerken sağdaki Kategoriler kutucuğunda “+Yeni kategori ekle”yi seçin.
Etiketler: Yazılarınızı, bir kelime veya birkaç kelimelik kelime gruplarıyla daha ayrıntılı olarak organize etmek için etiketleri eklediğiniz bölümdür. Etiketler, kategoriler yanısıra yazılarınızı sınıflandırabileceğiniz ikinci bir tanımlama yöntemidir. Aynı etiketle yer verdiğiniz farklı yazılara kolaylıkla erişebilmenizi sağlar. “Yazılar” başlığı altından “Etiket” sekmesine giderek ya da yazı içerisinde “Etiketler” kutucuğunu kullanarak yeni etiketler oluşturabilirsiniz.
Kategori ve etiketlerin doğru kullanılması önemlidir. Etiketler bazen anahtar kelimeler ile karıştırılır. Anahtar kelimeler, WordPress blog yazılarınızın içinde yoğunluklu geçen terimlerdir ve arama motorlarına yönelik işlev görürler. Etiketler ise yalnızca blog yazılarınızın organize edilebilmesine yararlar.
Daha az sayıda kategori oluşturmanız blogunuzun düzenini sadeleştirir. Yazılarınızı okuyucularınıza doğrudan kategori başlıkları altında sunabilirsiniz. Blog yazılarınızı daha alt sınıflarda tanımlamak isterseniz, bunlar için etiket oluşturmanız uygun olur. Etiketlerin, yazı içeriğine uygun olması gerekir.
Öne Çıkan Görsel: Yazınızın kapak görselini yükleyeceğiniz bölümdür. Yazınızın üst kısmında ve bu yazınıza işaret eden birçok yerde bu görsel kullanılır.
Aşağıda ayrıca aklınızda bulundurmanız gereken birkaç özelliği açıklıyorum:

Yazı içerisine bağlantı ekleme:​

Yazdıklarınızı desteklemesi için gerektiğinde diğer blog yazılarınıza veya başka web sitelerine giden bağlantılar kullanmalısınız. Örneğin, fotoğraf satışı hakkında bir makale yazıyorsanız, örnek stok fotoğraf satış sitelerine bağlantı verebilirsiniz. Yazılarınıza bağlantı eklemek için, istediğiniz metni seçin ve ardından editör menüsüne gidin.
“Bağlantı ekle” simgesini
WordPress Editor
tıklayın.
Buradan, bağlanmak istediğiniz URL’yi (adresi) ekleyin.

Ardından, sağdaki Ayarlar simgesini (mavi okun yanındaki tekerlek görünümlü ikon) tıklayın.
WordPress yazida bağlantı ekle ayarlar

Başka siteler için “Bağlantıyı yeni sekmede aç” kutusunu tıklayın. Bu önemlidir —bir bağlantıyı tıkladıklarında blogunuzu terk etmelerini istemezsiniz!
Bağlantıyı kaldırmak istediğinizde, ilgili metni seçin.
“Bağlantı kaldır” simgesini
WordPress Editor
tıklayın.

WordPress yazıya görsel ekleme:​

Yazı veya sayfalarınıza görsel eklemek için önce blog menüsünün sol üst kısmındaki “Ortam Ekle”yi tıklayın.
Buradan, istediğiniz görsel dosyasını seçin. Daha önce yüklenen dosyaları, “Dosyaları Yükle”nin sol üst köşesindeki “Ortam Kütüphanesi” sekmesinde bulabilirsiniz.
WordPress ortam medya ekle

Bir resmi yükledikten sonra, boyutunu ve sağa-ortaya-sola yerleşimini değiştirebilirsiniz.
Öne çıkan görsel eklemek için (yazınızın üst kısmında ve yazınızın küçük resimlerinde görünecek görsel) blog menünüzün sağ kenar çubuğuna gidin. “Öne çıkan görseli ayarla” başlıklı bir seçenek görürsünüz. Tıklayın, ardından yeni bir görsel yükleyin veya kütüphanenizden birini seçin.

YouTube video ekleme:​

Bir videoya ekleme, yayınınızı güzelleştirebilir. Bu işlem eskiden biraz karmaşıktı, ancak yeni WordPress ile son derece kolay. Tek yapmanız gereken, YouTube video URL’sini kopyalayıp içerik alanına yapıştırmaktır. URL’nin doğru satırda olduğunu doğrulayın. Yazınızı yayımladığınızda, video otomatik görüntülenir. Bu kadar basit!

Yazı içerisine başlık ekleme:​

Başlıklar içeriğinizi yapılandırmanıza yardımcı olur ve ziyaretçilerinizin okumalarını kolaylaştırır. Yazınızı başlıklarla bölmeyi ve konuların her biri için bir başlık eklemeyi düşünün.
Bir başlık eklemek için “Paragraf” açılır menüsüne gidin. Kullanmak istediğiniz başlığı seçin.
WordPress yazıya başlık ve stil şablonu eklemek

“Başlık 1” genellikle yazınızın ana başlığı için kullanılır, bu nedenle yazı içinde daha küçük başlıkları (“Başlık 3” gibi) kullanın.

Blog Açma İpucu

Okunabilirlik —Yazı tipleri, renkler vb. özelleştirmeler bir yana, düşünülmesi gereken en önemli şey, ziyaretçilerin blogunuzu kolayca okuyabilmelerini sağlamaktır. Sonuçta blogunuza bunun için gelirler! Yazılarınız mümkün olduğunca yalın, açık ve basit görünümlü olsun. Okuyucularınız bunun için size müteşekkir hissedecektir. Yazılarınız açıksa, blogunuzda gezinmek kolaysa ve okunması zevkli ise okuyucularınız blogunuzda daha uzun süre kalırlar.

Blog yazısı yayımlama​

Yayınınızla çalışmayı bitirdikten sonra, sayfanın üstünde görünecek olan “Yayımla” düğmesini ve ardından “Yazıyı görüntüle” bağlantısını tıklayın (yayınınızı blogunuzda canlı olarak göreceksiniz).
Tebrikler! İlk blog yazınızı yayımladınız!

Blog sayfalarını oluşturma​

İlk blog yazınızı tamamladıktan sonra blogunuz için önemli bir iki sayfa oluşturmak çok kolay. WordPress sayfalar, “Hakkında” ve “İletişim” gibi adlar altında sabit bilgileri içerir. Yazılar doğrudan blogunuzda görünürken, oluşturduğunuz sayfaların blogunuzda görülebilmesi için menüye bağlanması gerekir. WordPress menü ayarları bölümünde bu işlemden bahsedeceğim.
Yeni bir blog sayfası oluşturmak için yapmanız gereken şey, “Sayfalar > Yeni Ekle” seçeneğini tıklamaktır.
WordPress-Blog-Sayfalar-Yeni-Sayfa

Karşınıza tıpkı blog yazılarındaki gibi bir düzenleyici ekran çıkacaktır. Sayfaların yukarıda verdiğim [5] numaralı bölümünde, yazılardan farklı olarak “kategoriler” ve “etiketler” kutucukları yeralmaz. Bunun anlamı, oluşturacağınız blog sayfalarını, kategoriler veya etiketler altında sınıflandırmanız mümkün değildir.
Oluşturduğunuz bir blog sayfasını yayımladığınızda Menüye, bu yeni sayfaya bağlanan yeni bir buton eklenecektir.
Blogunuzun mutlaka bir anasayfası olacaktır. Onun dışında blogunuzda olmasını tavsiye edeceğim iki sayfayı nasıl oluşturabileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.

“İletişim” sayfası oluşturma​

İletişim sayfası, blog ziyaretçileriniz ile aktif bir iletişim kanalı oluşturmanızı sağlar. Bunun için önce, WordPress Yönetim Panelinde “Sayfalar > Yeni Sayfa” yolunu izleyerek İletişim başlıklı bir sayfa oluşturun. İletişim sayfası oluştururken, sağdaki sütunda göreceğiniz Sayfa özellikleri kısmında Şablon olarak Contact Page’i seçin. Sayfa içeriğine herhangi bir şey eklemenize gerek olmadan iletişim sayfanız oluşacak ve blog menünüzde çıkacaktır. Örnek olarak bu blogun İletişim sayfasını görebilirsiniz.

“Hakkımda” sayfası oluşturma​

Blog açtıktan sonra ziyaretçilerinizin, sizin hakkınızda doğru bilgiye ulaşmaları için yapmanız gereken ilk işlerden biri bir hakkımda sayfası düzenlemek olmalıdır. Okudukları blog yazarının kim olduğunu merak eden ziyaretçileriniz için hakkımda sayfasına bir görselinizi eklemenizi öneririm. Hakkımda sayfasında yaptığınız işlerden, yer verdiğiniz blog konularıyla ilgili birikiminizden bahsedebilir, sizi takip etmek isteyen okuyucular için sosyal medya hesaplarınıza bağlantılar verebilirsiniz. Hakkımda sayfasının az ve öz olması, sıkıcı olmaması önemlidir.

Farklı bir Anasayfa oluşturma​

Ziyaretçilerin web adresinizi yazarak blogunuza girdiklerinde ekranlarına gelecek ilk sayfa ana sayfanızdır. Standart bir blog Anasayfası oluşturmak için bir şey yapmanız gerekmez. Varsayılan olarak bir blog Anasayfası, sırasıyla blog yazılarını içerecek görünümdedir.
Ancak eğer Anasayfa olması için standart blog dışında farklı bir görünüm seçmek isterseniz.

Sayfaları menüye ekleme​

WordPress blogda menüye sayfa eklemek oldukça basit bir işlemdir. Anasayfa ve oluşturacağınız İletişim sayfasına menüde bağlantılar otomatik olarak çıkacaktır. Menüde, “Hakkımda” gibi diğer sayfalara kolaylıkla bağlantı verebilirsiniz.
Menüye ekleme işleminden önce, blogunuzda yer vereceğiniz sayfaların hazır olması gerekir. Bunun için önce “Görünüm > Menüler” sekmesine gidin. Menüye ekleyebileceğiniz sabit sayfalar yan bölümde görünecektir. Yer almasını istediğiniz sayfaları seçip “Menüye ekle” butonuna tıklayın. Sürükle – bırak ile menüdeki ögelerin sıralamasını değiştirebilirsiniz.

Kategorileri menüye ekleme​

Menüde Kategorilere tıpkı Sayfalar için izlediğiniz yolu izleyerek kolaylıkla bağlantı verebilirsiniz. “Görünüm > Menüler” sekmesine gittiğinizde Menüye ekleyebileceğiniz Kategoriler görünecektir. Yer almasını istediğiniz Kategoriyi seçip “Menüye ekle” butonuna tıklayın.
Eğer Menüdeki bir ögenin alt eleman olarak yeralmasını isterseniz, Menüdeki o Sayfa veya Kategori kutusunu ana ögenin altında biraz sağa doğru sürükeyip bırakın. Son olarak “Menüyü kaydet”i seçmeyi unutmayın.

Kenar çubuğunu (Yan paneli) düzenleme​

Çoğu WordPress temasının sağ tarafında bir kenar çubuğu vardır (bazı durumlarda sol taraftadır, bzen de hangi tarafta yer alacağı sizin seçiminize bırakılmıştır).
Kenar çubuğundan kurtulmak veya ihtiyaç duymadığınız “Kategoriler”, “Meta” ve “Arşivler” gibi ögeleri düzenlemek istiyorsanız, WordPress Yönetim Panelinde “Görünüm > Bileşenler”e gidin. Burada, sürükle ve bırak yöntemini kullanarak kenar çubuğuna farklı “kutular” ekleyebilir veya istemediğiniz ögeleri kaldırabilirsiniz. Bu kadar basit.

Tebrikler —Blogunuz hazır!​

Bu rehberdeki adımları izlediyseniz, artık tam işlevli WordPress blogunuz hazır olmalı! Bundan sonra yapacağınız şey, blogunuzu geliştirmeye devam etmek —her defasında bir adım ilerleyerek. Daha önce de belirttiğim gibi, WordPress son derece rahat özelleştirilebilir bir platform. Üzerine biraz eğilirseniz, WordPress’e hakim olmanız pek fazla zamanınızı almayacaktır.

WordPress “Eklenti” kurulumu​

WordPress’i bu kadar popüler yapan özelliklerinden biri, hemen her ihtiyaca göre bir eklentinin var olması. Blogunuza istediğiniz, aklınıza gelebilecek her özelliği kazandırmanız için binlerce eklenti mevcut ve bunların büyük bölümü ücretsiz.
İstediğiniz bir eklentiyi kurmak için aşağıdaki adımları izleyin:
1. adım: WordPress Admin Panelinde “Eklentiler > Yeni Ekle” sekmesine gidin. Açılan ekranın sağ üst kısmında yer alan “Eklentilerde Ara” kutucuğuna, yüklemek istediğiniz eklentinin adını yazın.
2. adım: Aramanızın sonucunda bulacağınız eklenti logosunun yanındaki “Hemen Yükle” butonuna tıklayın.
3. adım: Son olarak, yükleme bittiğinde çıkacak “Etkinleştir” butonuna tıklayın.
Eklentiyi blogunuza / sitenize kurmak için yapmanız gerekenler bu kadar. Kurulumunu yaptığınız eklentinin yönetim paneline gitmek ve varsa sunduğu seçeneklere göre istediğiniz ayarı yapmak isteyebilirsiniz. Bunun için “Eklentiler > Yüklü Eklentiler” sekmesine gidin ve yüklediğiniz eklentinin isminin altındaki “Ayarlar (Settings)” butonuna tıklayın ve gelen ekranda seçimlerinizi yapıp kaydeti seçin.

Klasik Düzenleyici (Classic Editor) eklentisi​

Blogunuza içerik oluştururken yeni Blok Düzenleyici yerine eskiden kullanılan Klasik Düzenleyici ile çalışmak istiyorsanız, bunun için sitenize bu özelliği kazandıracak “Klasik Düzenleyici” eklentisini (ÜCRETSİZ) kurmanız yeterli. Klasik Düzenleyici” eklentisini kurmak ve etkinleştirmek için yukarıdaki adımları izleyin. Ardından, “Eklentiler > Yüklü Eklentiler” sekmesine giderek “Tüm kullanıcılar için varsayılan düzenleyici” satırının karşısında “Klasik Düzenleyici” seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Sayfadan çıkmadan önce “en alttaki “Değişiklikleri kaydet” butonuna tıklamayı unutmayın.
Böylece, yeni bir yazı veya sayfa oluşturmak istediğinizde karşınıza Klasik Düzenleyici çıkmaya başlayacaktır. Eğer isterseniz, WordPress sağ yan paneli en altındaki “Blok düzenleyiciye geçiş yap” seçeneğini kullanarak yeniden Blok Düzenleyiciye dönebilirsiniz.

Blogunuzu hemen başlatmanız için özet​

Artık bir WordPress blog nasıl açılır veya bir İnternet sitesi nasıl kurulur, tam olarak biliyorsunuz. Blog açmak yalnızca birkaç dakikalık zaman alsa da birçok kişi “daha sonra yaparım” diye düşünerek sürekli erteler. Oysa, öğrenmenin en iyi yolu uygulamaktır. Ne kadar erken bir blog sahibi olursanız, öğrenmeniz o denli çabuklaşır. Direksiyona oturmadan otomobil kullanmayı öğrenemeyeceğiniz gibi, blog açmadan da blog yazarlığını öğrenemezsiniz.

Blog Açma İpucu

Blogunuzu yayımlamadan önce onu mükemmel hale getirmeniz gerektiğini düşünmekle zaman kaybetmeyin! Bir AVM’de örneğin yeni bir kafe açıyor olsanız bu tutum mantıklı olurdu, çünkü aksi halde yatırdığınız tüm sermayenizi kaybedebilirdiniz. Ancak bir blog açmak için sermaye yatırımı yapılmaz ve kimse açtığınız ilk günden itibaren blogunuzu takip etmeye başlamaz. İnternet, çok büyük ve milyonlarca blogun yer aldığı uçsuz bucaksız bir ortam. Mükemmeli bekleyerek zamanınızı boşa harcamak yerine blogunuzu hemen başlatın, aramalarda bulunması için Google’a kaydedin ve eş, dost, tanıdıklarınızdan onunla ilgili geri bildirimler almaya başlayın. Bu sırada, aldığınız geri bildirimlere ve yeni öğrendiklerinize dayanarak blogunuzu geliştirmeye devam edin.
Eğer dijital dünyada yerinizi almaya karar verdiyseniz, işte özetle atmanız gereken adımlar:
1. Blogunuzu başlatmak için şimdi Bluehost‘a gidin (ve ÜCRETSİZ bir alan adına sahip olun).
Blog açmak - web sitesi başlatmak
2. Blogunuza istediğiniz görünümü vermek için bir tema seçin.
3. İlk yazınızı yazın. Örneğin, konunuzla neden ilgilendiğinizi ve ne hakkında yazacağınızı anlatan kısa bir yazı kaleme alın. Böylece tüm ziyaretçileriniz blogunuzun neyle ilgili olduğunu hemen görebilsinler.
Ardından, yeni yazılar, “Hakkımda” ve “İletişim” sayfalarınızı ekleyerek devam edin.
Blog oluşturmak bu kadar kolay!
 

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri
Üst