Banner alanı
Banner alanı

Haber TP-Link Archer AX6000 Router İncelemesi

 

Zengin yuvaları, güncel kablosuz teknoloji desteği ve çok sayıda cihaza eşzamanlı yüksek performanslı hizmet sunabilme gibi özelliklere sahip olan TP-LINK Archer AX6000 routera yakından bakıyoruz.​

Nesnelerin interneti hayatımıza daha çok girdikçe, evlerdeki internete bağlı cihazların sayısı da artıyor. Bu yüzden de daha hızlı ve stabil kablosuz ağ bağlantısına ihtiyaç duyuyoruz. Çok az sayıda cihaza sahipseniz ve küçük bir dairede oturuyorsanız, piyasadaki çoğu routerı sıkıntısız kullanabilirsiniz. Ancak evdeki kullanıcı sayısı ve yaşam alanı arttıkça, kablosuz ağın hizmet sunması gereken cihaz sayısı da doğru orantılı olarak artıyor. Bu tip kullanım senaryoları için Tp-Link Archer AX6000 routerı geliştirmiş. Bu router çok sayıda anteni, Wi-fi 6 desteği, ethernet yuvası ve güçlü işlemcisiyle, birçok cihaza yüksek bant genişliği ile hizmet verebiliyor.

Tasarım ve görünüş​

Yassı gövdeye sahip ve bu gövdeyi çevreleyen anten tasarımlı routerlar yeni değil, pek çok markadan bu tür tasarımları daha önce görmüştük. Ancak Tp-Link bu tasarıma kendi dokunuşunu eklemiş.

Archer AX6000’in boyutları, servis sağlayıcıların dağıttığı ortalama router modellerine göre fark edilir derecede büyük. Gövdenin ortasında altın sarısı küp şekil üzerinde Tp-Link yazısını görüyoruz. Cihazdaki tek aydınlatma bu küpün altında ve farklı durumları belirtmek için renk değiştirebiliyor ya da yanıp sönebiliyor.

Routerı çevreleyen 8 adet yüksek kazanımlı anten açılmadan routerın yüksekliği 6 santimde kalıyor. Antenleri açtığınızda bu yükseklik 12 santime çıkıyor. Yatay konumlandırmaya ek olarak routerın arkasındaki delikleri kullanarak duvara montaj yapılabiliyor.

TP-Link Archer AX6000

Gövde üzerinde ince uzun 3 tuş görüyoruz. Bunlar WPS eşleşme tuşu, kablosuz ağı tek tuşla açıp kapamaya yarayan WI-FI tuşu ve router üzerindeki LED’i açıp kapamanıza yarayan LED tuşu.

Cihazın kutusundan 50 Watt gücünde bir adaptör, hızlı başlangıç kılavuzu ve 120 santim uzunluğunda Cat 5 ağ kablosu çıkıyor.

Fiziksel Yuvalar Ve İşlemci​

Cihazın üzerinde 8 adet Gigabit bağlantı hızı sunan ethernet yuvası mevcut. Yazıcı, tarayıcı ve NAS depolama gibi çok sayıda cihazı sorunsuzca bu routera bağlayabiliyorsunuz.

Bu 8 yuvanın hemen yanında 2.5 Gbit hızında WAN yuvası var. Buraya da çok yüksek hızlarda internet bağlantısı sağlayan bir modem takabiliyorsunuz.

Tp-Link cihaza bir adet USB-A ve bir adet de USB-C tip yuva koymuş. Bunların ikisi de 5 Gigabit hızda veri aktarımı sağlıyor.

Yüksek bant genişliği sağlayabilmek ve çok sayıda cihaza sorunsuz hizmet verebilmek için cihazda Broadcom BCM436844 yongası kullanılmış. Bu yonga 1.8 GHz hızında 4 çekirdekli bir işlemciye ve 8 GB belleğe sahip.

TP-Link Archer AX6000 Tuşları

Archer AX6000 Kurulumu​

Router’ın kurulumunu 2 farklı şekilde yapabiliyorsunuz; ister akıllı telefonunuza Tether uygulamasını yükleyebilir, isterseniz de ethernet kablosuyla routera bağlandığınız bilgisayarın tarayıcı adresine 192.168.0.1 yazarak giriş yapabilirsiniz.

Hem Tether uygulaması, hem de web arayüzü Türkçe dil desteğine sahip. Tether uygulamasını kullandığınızda uygulama sizden routerın arayüzüne erişmek için yerel şifre belirlemenizi isteyecek.

Bunun ardından da bağlantı türünüzü seçmeniz gerekecek. Modem ya da servis sağlayıcınızdan gelen internet bağlantı protokolünü buradan seçmeniz gerekiyor. Sonrasında kablosuz ağ ayarları adımına geliyoruz. Kablosuz ağa bir isim ve şifre belirleyip kurulum adımlarını tamamlıyorsunuz.

TP-Link Archer AX6000 Arayüz

Archer AX6000 Web Arayüzü​

Routerın web arayüzü Temel ve Gelişmiş olarak ikiye ayrılıyor. Temel seçeneği teknoloji ve ağ terminolojisi ile arası pek iyi olmayan kullanıcılar için düşünülmüş, Gelişmiş ayarlar altından routerın tüm özelliklerine erişebiliyorsunuz.

En üstteki Durum sekmesinden ağınızın genel bir istatistiğini görebiliyorsunuz. İnternet bilgileriniz, kablolu ve kablosuz ağlarınız, bu ağlara bağlı istemciler, routera bağlı depolama aygıtları ve son olarak routerın işlemci ve belleğinin ne kadar yüklü olduğu gibi pek çok detayı buradan görebilirsiniz.

Kablosuz ağ özellikleri​

AX6000 modeli Dual Band Wi-Fi 6 kablosuz ağ desteğine sahip bir router. Yani hem 2.4 GHz, hem de 5 GHz bandında iki SSID yayını yapabiliyor. Sunduğu maksimum hızlarsa gerçekten etkileyici; 5 GHz bandında 4808 Mbps, 2.4 GHz bandında ise 1148 Mbps hıza ulaşılabiliyor.

Böylelikle yüksek menzile ihtiyaç duyduğunuzda 2.4 GHz, yüksek hıza ihtiyaç duyduğunuzda ise 5 GHz frekansını kullanabiliyorsunuz. Bununla birlikte Akıllı Bağlantı özelliğini açarsanız bu iki bant tek SSID altında birleştiriliyor. Cihazınızın desteklediği Wi-Fi standardına ve uzaklığına göre, cihaz 2.4 GHz veya 5 GHz bağlantıya otomatik karar veriyor.

TP-Link Archer AX6000 Portlar

50 Watt adaptör bu routerın basit modellere göre daha fazla enerji kullandığını gösterse de, kablosuz ağı zamanlayabilme ve kablosuz iletim gücünü düşürebilme özellikleri sayesinde istendiğinde güç tasarrufu sağlamak mümkün. Örneğin kablosuz ağı gece kapanıp, sabah açılmaya programlayabiliyorsunuz.

Cihazın kablosuz ağ tarafında sunduğu bir başka güzel özellik de WPA3 desteği. WPA3 kablosuz ağ şifreleme teknolojisinin en yeni standardı ve yabancıların ağınıza sızmasını ve verilerinize erişmesini oldukça güçleştiriyor. Ancak unutmamanız gereken nokta şu ki, WPA3 biraz yeni bir standart ve ağa bağlanmak için kullandığınız aygıtın da bunu desteklemesi gerek.

Archer AX6000 Hız Testleri​

Routerla bağlantı yapmak için kullandığımız bilgisayarda TP-Link’in Archer TX3000 dahili Wi-Fi 6 ağ adaptörünü kullandık. Kablosuz ağ özelliklerinden görebildiğiniz gibi WPA3 etkin, kablosuz ağ standardının Wi-Fi 6 olduğu tanınıyor. Maksimum veri alma ve gönderme hızı olarak burada 2400 Mbps görebildik.

Test koşullarının ev ortamına olabildiğince uygun olması için router ile bilgisayarı bir duvar ile ayrılan bitişik odalara koyduk.

İlk hız testimiz bilgisayarımızda ağ paylaşımına açtığımız büyük boyutlu bir video dosyasını, aynı ağa bağlı Huawei P40 Pro akıllı telefonumuza kopyalamak oldu. P40 Pro Wi-Fi 6 desteğine sahip güncel bir telefon.

Telefonumuza kurduğumuz File Manager Plus isimli bir uygulama ile Windows yerel ağda paylaşıma açılan dosyaları görebiliyoruz. Dosyamızı seçip telefona kopyaladığımızda maksimum 41MB/s dosya transfer hızı görebildik. Bu da 328 Megabite denk gelen biraz düşük bir değer.

Burada sorun P40 Pro’nun Wi-Fi 6 transfer hızlarında olsa gerek diye düşünüyoruz. Çünkü routera harici SSD takıp içindeki bir dosyayı bilgisayarımıza kopyaladığımızda hızın maksimum 104MB/s’ye çıktığını gördük. Bu da 832 Mbps’ye tekabül ediyor.

Bunun da routerın USB 3.0 kontrolcüsünün maksimum okuma hızı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ağımız 2400 Mbps’ye kadar destek sunuyor. Yani bu ağa bağlı Wi-Fi 6 destekli iki bilgisayar arasında 300 Mb/s’ye kadar dosya transfer hızları görmek mümkün. Bu da Gigabit ethernetin sunabildiğinden 3 kat daha hızlı bir değer.

TP-Link Archer AX6000 Antenler

AX6000’den tam anlamıyla faydalanmak için evdeki bilgisayarlarınızın Wi-Fi 6 destekli ağ adaptörlerine sahip olduğundan ve güncel sürücülerle çalıştığından emin olun.

Acaba aradaki duvarı kaldırırsak daha yüksek bağlantı hızlarına ulaşır mıyız diye merak ettik. Bilgisayarı routerın yanına taşıyıp ağ özelliklerine tekrar baktık, fakat bağlantı hızımız yine 2400 Mbps’de kaldı.

HomeCare Özellikleri​

Tp-Link’in HomeCare adı altında gruplandırdığı güvenlik ve denetim özelliklerinden de biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle routerda Trend Micro partnerliğinde geliştirilen gömülü bir antivirüs çözümü var. Bu antivirüs ağınızda virüs bulaşan cihazlarla iletişimi kesebilme, saldırı önleme ve web sitelerindeki kötü amaçlı içerikleri engelleme özelliklerine sahip.

Bununla birlikte erişim kontrolü menüsü altından routera bağlı cihazları görebiliyor ve istediğinizi kara listeye alabiliyorsunuz. Ya da bir beyaz liste oluşturup, o liste dışındaki bütün cihazlara ağınızı kapatabiliyorsunuz.


Diğer Router Özellikleri​

Router aynı zamanda bir VPN sunucusu olarak da iş görebiliyor. OpenVPN ve PPTP VPN olmak üzere iki ayrı standart router tarafından destekleniyor. VPN servis sağlayıcınızdan aldığınız kullanıcı adı, şifre ve konfigürasyon yönergelerini takip ederek, bilgisayarınıza ya da tarayıcınıza herhangi bir yazılım ya da eklenti kurmadan VPN ile bağlantı kurabiliyorsunuz. Ayrıca AX6000’i ister router, ister Access Point olarak kullanabiliyorsunuz.

QoS yani Uygulama Önceliği de önemli bir özellik. Özellikle ağa birden çok cihaz bağlıysa, bant genişliğinin kritik uygulamalar için önceliklendirilmesi gerekebiliyor. Mesela rekabetçi bir oyundasınız ve oyun esnasında gecikmenin çok artmaması için buradan Oyun seçeneğini seçebiliyorsunuz.

Sonuç Değerlendirmesi​

2500-3000TL arası fiyata sahip olan AX6000, servis sağlayıcıların verdiği ve sadece temel özellikler sunan routerlardan terfi etmek isteyenler için güzel bir seçenek. Wi-Fi 6 destekli cihazlarınız arasında yüksek hızlı dosya transferi ve geniş mekanlarda yüksek menzil elde etmek isteyen kullanıcılar için kaliteli ve yüksek performanslı bir router.

Ancak belirttiğimiz gibi iş sadece bu routerı almakla bitmiyor. Eğer cihazlarınız Wi-Fi 6 desteklemiyorsa bu routerın sunduğu avantajlardan tam anlamıyla faydalanamıyorsunuz. O bakımdan ağ performansını iyileştirmek istediğinizde toplam maliyetin daha da artabileceğini de hesaba katmak gerekebilir.​
 
Haber Kaynağı
https://www.technopat.net/

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

  • Geri
    Üst Alt