Banner alanı
Banner alanı

Haber DirectX Nedir ve Oyunlar için Neden Önemli?

 
directx 12_2

Oyun geliştiricilerin bilgisayarınızdaki donanımları tüm potansiyeliyle kullanmasını sağlayan DirectX nedir?​

DirectX ilk kez 1996’da çıkmıştır ve Windows’un oyun konusunda hakim işletim sistemi olmasını sağlayan arayüzdür. Bu özellik ilk kez Windows 95’te kullanıma sunulduğunda, oyun geliştiricilerin düşük seviyeli donanım özelliklerine erişmesine ve oyunlarda ince ayar yapmalarını mümkün kılmıştı

DirectX, işletim sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir zira bu bileşen olmadan oyunların Windows’taki donanıma erişmesi mümkün değildir. Tek bir ekran kartının olduğu Xbox One gibi bir konsolun aksine, Windows size donanım yapılandırmaları söz konusu olduğunda çok sayıda seçenek sunar. Bütçenize bağlı olarak GTX 1660’tan en yukarıdaki RTX 3090 ekran kartına ya da A320’den X570’e kadar anakart ve yonga setiyle birlikte yüzlerce kombinasyonda PC toplayabilirsiniz.

Bu çok çeşitli yapılandırmalar, oyunlarda ayarlara ve dokulara ince ayarlamalar gerektirir ve bu da PC oyun geliştiricileri için işleri zorlaştırmaktadır. DirectX’in kullanışlı olduğu yer işte tam da burasıdır. Bu özellik, oyunların donanımla doğrudan “konuşmasına” izin verir ve bu, oyun yapımcılarının her yapılandırma için optimize edilmiş ayarlar sunmasını kolaylaştırır.​

Yine de DirectX nedir?​

DirectX, video kartları, ses kartı ve bellek gibi donanım bileşenlerine düşük düzeyde erişim sağlayan bir dizi uygulama programlama arabirimidir (API). Kulağa çok karmaşık geliyorsa, işleri parçalara ayıralım. DirectX, temel düzeyde oyunların ekran kartlarıyla “konuşmasına” izin verir. DOS günlerinde oyunların video kartlarına ve anakarta doğrudan erişimi vardı ve değişiklik yapmak için yapılandırma dosyasını doğrudan düzenleyebilirdiniz.

Ancak Windows 95 ile Microsoft, bir güvenlik önlemi olarak donanıma düşük seviyeli erişimi kısıtladı. Bu, oyunların artık düşük seviyeli donanım özellikleriyle etkileşime giremeyeceği anlamına geliyordu ve bu bir sorundu. Microsoft bu erişimi kolaylaştırmak için DirectX’i tanıttı. Bu bağlamda DirectX’i oyun ile ekran kartı arasındaki iletişimi kolaylaştıran bir aracı olarak düşünebilirsiniz.

DirectX, bugün mevcut olan tek API protokolü değildir, ancak Windows’a özgüdür -OpenGL standardının aksine- ve ona avantaj sağlayan da budur. Ve DirectX 12 Ultimate ile Microsoft, PC ve Xbox Series X arasındaki sınırı biraz daha şeffaflaştırarak oyun geliştiricilerinin oyunları her platforma göre uyarlamasını çok daha kolay hale getiriyor.

DirectX 12 Ultimate oyunlar için neden önemli?​

DirectX 12 Ultimate, DirectX 12 temelini kullanıyor ve son iki yılda ortaya çıkan birkaç yeni özelliği içeriyor. Birincisi ve en önemlisi DirectX Raytracing 1.1; DirectX 12 Ultimate, gün geçtikçe daha fazla oyunun desteklediği ışın izleme özelliğini Windows’a ve Microsoft’un yeni Xbox Series X oyun konsoluna entegre ediyor.

DirectX 12 Ultimate
DirectX 12 Ultimate, yeni nesil oyunların harika görünmesini sağlayacak.
DirectX 12 Ultimate ayrıca değişken oranlı gölgelendirmeye sahip, bu da bir GPU’nun odaktaki nesneleri işlemek için kaynaklarını daha etkili bir şekilde kullanmasına izin vererek daha iyi kare hızları ve daha fazla doğruluk sağlıyor. Ayrıca, daha az kaynak kullanırken doku kalitesini artıran Örnekleyici Geri Bildirimi gibi özellikler de sunuyor ve genel olarak yeni nesil oyunların daha sorunsuz çalışmasını sağlayan bir dizi değişiklik barındırıyor.

Aslında DirectX 12 Ultimate, oyun yapımcılarının daha yüksek kaliteli dokulara ve gerçeğe yakın aydınlatmaya sahip, daha sürükleyici oyunlar sunmasını kolaylaştırmakta. Windows’a eklenen bu özelliklerle, DirectX’in en son sürümüyle uyumlu bir ekran kartınız varsa, hemen bir fark görmeye başlayacaksınız.

DirectX 12 Ultimate’ın Xbox Series X ile çıkışını görmek heyecan verici olsa da, ilk olarak Windows PC’lere geldiğini belirtelim. AMD RX 6000, NVIDIA GeForce RTX 30 ve Intel’in yakın zamanda piyasada olacak Xe HPG ekran kartları da DirectX 12 Ultimate desteği sunuyor. Bundan sonra çıkacak kartların da DX12 Ultimate desteği sunacağını söyleyebiliriz. Bir sonraki DirectX sürümünün ne olacağı konusunda kesin bir bilgi yok fakat gelişmeleri Microsoft’un DirectX Geliştirici Blogu‘ndan takip edebilirsiniz.​
 
Haber Kaynağı
https://www.technopat.net/

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

  • Geri
    Üst Alt