Banner alanı
Banner alanı

Haber Cooler Master Pi 40 – Raspberry Pi 4 için Kasa İncelemesi

 

Bu videomuzda Cooler Master tarafından Raspberry Pi 4 için özel tasarlanan Pi 40 bilgisayar kasasını inceliyoruz.​

Cooler Master markasını bilgisayar kasalarından ve soğutucularından tanısak da, firma bazen böyle sıra dışı ilginç ürünler de piyasaya sürüyor. Pi 40 bilgisayar kasası da bu türden bir ürün. Raspberry Pi 3 ve daha eski sürümlerle geri dönük uyumluluğu olmayan bu kasa, Pi 4 için özel olarak tasarlanmış.​

Raspberry Pi 4’ün Cazibesi​

Raspberry Pi 4’ün son zamanlarda daha da cazip olmasını sağlayan özel bir avantajı var. Salgın döneminde uzaktan eğitim gören öğrenciler ve evden çalışanlar için uygun fiyatlı ve performanslı bir bilgisayar rolü üstlenebiliyor.

Raspberry Pi 4’ün tek başına fiyatı oldukça uygun olsa da adaptör, sd kart, kasa gibi ek aksesuarlarla fiyatı bir miktar yükseliyor. Ama tüm ekstra harcamalara rağmen Raspberry Pi 4 ortalama bir dizüstü veya masaüstü bilgisayara göre fiyat avantajını hala koruyor.

Raspberry Pi 4’ü bir masaüstü bilgisayar olarak kullanmak istediğinizde soğutma sağlayabilmek, ayrıca sıvı dökülmesi gibi kazalardan, çarpmalardan ve tozdan korumak için kasa gerekli bir aksesuar. Bir de çok sayıda kablo bağladığınızda kabloların ağırlığı ve gerginliği sebebiyle Pi 4 kayıp masanızdan düşebiliyor. Kaydırmaz ayaklara sahip ağır bir kasa içinde olduğunda hem daha şık, hem de stabil duruyor.


Soğutma Testi​

Pi 40 kasanın üst kısmı tamamen bir heatsink görevi görerek pasif soğutma sağlıyor. Bu üst kapağın içinde Raspberry Pi 4’ün işlemcisine bir termal ped ile temas eden çıkıntı var.

Raspberry Pi 4’ün işlemcisi 85 dereceyi aştığında kendini frenleyerek hızını 1.5 Ghz’den 750 Mhz’e kadar düşürüyor. Yani yarı yarıya bir performans kaybı yaşıyorsunuz. O sebeple soğutma performans açısından çok önemli.

Pi 40 kasayı kullandığımızda işlemci sıcaklığı boşta 43 derece, işlemcinin 4 çekirdeğini de %100 kullanan iş yükünde ise 55 dereceye çıktı. Sonuçlar fena değil, işlemci frenlemeye maruz kalmadı. Pasif soğutmaya sahip olduğu için üst kapak kullanım sırasında bir miktar ısınıyor, ancak elinizi yakacak seviyeye ulaşmıyor.


Tasarım​

Kasanın alt kısmı ve köşeleri darbeye dayanıklı kauçuk malzemeyle desteklenmiş. Bu da onu oldukça portatif yapıyor. Çıplak haldeyken Raspberry Pi 4’ü çantanıza atıp taşımak pek de tavsiye edilmiyor.

GPIO pinlerinin eğilip bükülmesi ya da statik deşarj sebebiyle kısa devre oluşması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu kasa sayesinde bu sorunlar ortadan kalkıyor.

Tasarımı da hoşuma giden bir kasa oldu. Önde metalik Cooler Master logosu, kasa boyunca yatay çizgiler ve nerdeyse belli olmayan bir tuş mevcut. Bu tuş varsayılan olarak güç tuşu işlevinde.


Pi Tool Yazılımı​

Kasanın üzerindeki tek tuşun işlevini Cooler Master’ın Pi Tool programıyla değiştirmek mümkün. Bu programı kurmak ise oldukça basit. Cooler Master bunun için bit GitHub sayfası açmış ve buradaki konsol komutlarını kopyalayıp Raspberry Pi 4’ün terminal penceresine yapıştırarak birkaç dakika içinde kurulumu tamamlayabiliyorsunuz.

Pi Tool ile tuşa uzun veya kısa basıldığında Raspberry Pi 4’ün kapatılmasını, yeniden başlamasını, özel bir kod çalıştırılmasını veya belirli bir web sayfasının açılmasını sağlayabiliyorsunuz. Pi Tool yazılımı ayrıca sistem sıcaklıklarını görmenizi ve Raspberry Pi 4’e hız aşırtma yapmanızı sağlayan şık bir kullanıcı arayüzüne de sahip.

Cooler Master Pi 40

Maker’lara Yönelik Özellikler​

Bence kasanın en beğeneceğiniz özelliği GPIO pinlerine erişimi mümkün kılması. Kasa GPIO pinlerinin üzerine oturuyor ve 90 derece açılı olarak yan taraftan çıkış veriyor. Üstelik bu GPIO pinleri için kauçuk bir kapak bile düşünülmüş.

Bu noktada bir de eleştirim olacak. Her ne kadar GPIO pinleri için etiket yapıştırma güzel bir fikir olsa da, bu etiketteki yazılar çok küçük ve kasanın rengi sebebiyle okunması zor. Belki de etiketi saydam değil de beyaz zeminli yapsalardı daha rahat okunabilir olabilirdi.

Erişebildiğimiz tek yuva GPIO pinleri değil. Kasanın arkasında kamera ya da ekran bağlantı noktalarına taktığınız yassı kabloları geçirebileceğiniz ince, uzun bir delik bulunuyor. Onun hemen altında Micro SD karta erişimi sağlayan kapağı görüyoruz.

Montajı kutudan çıkan alyan başlı 4 uzun vida ve alyan anahtarla kolayca yapıyoruz. Kutudan ayrıca VESA bağlantı noktası destekleyen monitörünüzün arkasına takmak için braketler de çıkıyor. Eğer kısıtlı bir çalışma alanınız varsa yer açmak için pratik bir çözüm. AIO (hepsi bir arada) bir bilgisayar kullanır gibi klavye ve farenizi monitörünüzün arkasındaki Pi 4’e bağlayabilirsiniz.

Cooler Master Pi 40

Sonuç Değerlendirmesi​

Rasperry Pi sever bir kullanıcı olarak Pi 40’ı oldukça beğendim. Benim Raspberry Pi 4’ü kullandığım iki tip senaryoya da uyuyor. Bunlardan biri onu bir masaüstü bilgisayar ya da medya oynatıcı olarak kullanmak, diğeri de robotik projelerinde kodlama yapmak.

Medya oynatıcı olarak kullanırken kasa sayesinde ısınma sorunu ortadan kalkıyor ve TV sehpasında şık duruyor. Robotik projelerde kullanırken de GPIO pinlerine kolayca erişim sağlayabiliyorum. Bu açıdan Pi 40 benim ideal Raspberry Pi 4 kasam oldu diyebilirim.

Keşke olsaymış dediğim unsurlar da var tabii. Örneğin kasa üzerine küçük, 2-3 satırlık bir OLED ekran eklenebilirmiş. Bu ekranda varsayılan olarak işlemci, bellek ve depolama kullanım yüzdeleri gösterilebilir ve istendiğinde bu da değiştirilebilirmiş.​
 
Haber Kaynağı
https://www.technopat.net/

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

  • Geri
    Üst Alt