Bilgi SEO nedir? Neden Bu Kadar Önemlidir?

 

TeknoCan

Emekli Yönetici
Destek Ekibi
Katılım
13 Kas 2020
Konular
2,005
Mesajlar
4,336
Çözümler
7
Tepkime puanı
956
Puanları
188
Konum
Bursa

seo-nedir

Blog » SEO » SEO nedir? Neden Bu Kadar Önemlidir?

Arama motoru optimizasyonu; günümüzde her zamankinden daha önemli hale gelmiş durumda. SEO, her web sitesi ve işletme için potansiyel müşterileri organik sonuçlar ve rakiplerle rekabete girerek elde etme işidir.

Dillere Dolanan SEO Tam Anlamıyla Nedir?​

Arama motoru optimizasyonu veya kısaca SEO, arama motorları için web sitenizi optimize etmek ve arama motoru sıralamalarını iyileştirmek için bir dizi kurala uyum sağlama işlemlerinin tamamıdır.
Kullanıcıların dostu, web sitelerinin daha hızlı ve daha kolay gezinmesini sağlayarak web sitenizin kalitesini yükseltmenin harika bir yoludur.
SEO, tüm sürecin bir dizi kurala (veya kılavuzlara), bir dizi aşamaya ve bir dizi denetime sahip olması nedeniyle eksiksiz bir çerçeve olarak düşünülebilir.

SEO neden önemlidir?​

Günümüzün rekabetçi pazarında, SEO pazarlaması her zamankinden daha önemli bir hal aldı.
Arama motorları, günlük olarak milyonlarca kullanıcıya, sorularının cevaplarını veya sorunlarının çözümünü arayanlar için hizmet vermektedir.
Eğer bir web siteniz, blogunuz veya çevrimiçi mağazanız varsa, SEO çalışmaları işletmenizin büyümesine ve işletme hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir.
Arama motoru optimizasyonu önemlidir çünkü:
  1. Organik aramalar web sitelerinin en büyük trafik kaynağıdır.
  2. Bir web siteniz var ve bu web siteniz hedef arama kelimelerinde ilk sayfada değil ise, potansiyel müşterilerinizin %85’ini kaybetmiş olursunuz.
  3. SEO sadece arama motorlarında ön planda olma işi değildir, aynı zamanda iyi SEO uygulamaları kullanıcı deneyimini ve web sitesinin kullanılabilirliğini arttırır.
  4. Kullanıcılar arama motorlarında ilk sayfada listelenen sitelere güvenirler. Bu yüzden ilk sayfada yer almak, kullanıcı gözündeki değerinizi arttıracaktır.
  5. SEO çalışmaları satın alma döngünüzü yükseltecektir.
  6. SEO çalışmaları diğer kanallara oranla daha uzun sürede geri dönüş alacağınız, fakat daha ucuz ve daha uzun süre gelir elde etmenize yardımcı olacaktır.
  7. SEO, tamamen ölçülebilir verilere dayanır.

Yeni Başlayanlar İçin SEO Rehberi​


Arama motoru optimizasyonuna yeni başlayanlar için yukarıdaki video biraz karmaşık gelebilir.
Daha basit bir ifadeyle Arama Motoru Optimizasyonu; web sitenizi, Google, Yahoo, Bing veya diğer arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralarda listelenecek şekilde geliştirmenin bir yoludur.
Google’da bir arama yaptığınızda listelenen sonuçların görüntülenme sırası, karmaşık algoritmalara dayanır. Bu algoritmalar (aynı zamanda arama motoru sıralama algoritmaları olarak da bilinir), hangi web sayfasının ilk sırada, ikinci sırada gösterileceğine karar vermeden önce bazı faktörleri dikkate alır. Bunlar genel olarak site içi SEO düzenlemeleri, site dışı SEO çalışmaları ve işin teknik boyutu olarak 3’e ayrılır.

Arama Motoru Optimizasyonu sürecinin ana aşamaları nelerdir?​

Yukarıda belirttiğim gibi, SEO statik bir süreç değil, kurallar ve süreçler içeren bir çerçevedir. Temel anlamda SEO’yu 3 ana aşamaya ayırabiliriz:
seo-asamalari.png
Teknik SEO
: Teknik SEO, organik sıralamayı iyileştirmek için arama motoru örümceklerinin sitenizi daha etkili bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olan web sitesi ve sunucu optimizasyonlarını ifade eder.
On-Page SEO : Sayfa İçi SEO, daha üst sıralarda yer almak ve arama motorlarında daha alakalı trafik kazanmak için web sayfalarını optimize etme işidir. Off-Page SEO’nun aksine, bir sayfanın hem içerik hem de HTML kaynak kodunun optimize edilmesidir.
Off-Page SEO : Sayfa dışı SEO, arama motorunun sonuç sayfasındaki (SERP) bir web sitesinin konumunu geliştirmek için kullanabileceğiniz teknikleri ifade eder. Birçok kişi sayfa dışı SEO’yu bağlantı kurma ile ilişkilendirir ancak bu yalnızca o değildir.

Teknik SEO​

SEO sürecindeki ilk aşamaya teknik SEO denir. Adından da anlaşılacağı gibi, teknik SEO bir web sitesinin mevcut içeriğiyle veya web sitesi tanıtım yöntemleri ile ilgisi yoktur.
Teknik SEO, arama motoru örümceklerinin işini kolaylaştırmak için yapılması gereken işlemlerle ilgilidir. Genellikle teknik problemlerin tespitini site içi optimizasyona başlamadan önce yapmanızı öneririm.
Öte yandan, tarama ve dizine ekleme ile ilgili sorunlarınız varsa, On-Page ve Off-Page çalışmalar, sıralamalarınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

On-Page SEO​

İkinci aşama olan On-Page SEO, bir sayfada bulunan içerik ve diğer unsurlarla ilgilidir.
Teknik ve Off-Page SEO’dan farklı olarak, site içi SEO’nun ana odağı arama motoru örümceklerine, içeriğinizin anlamını ve içeriğini anlayabilmeleri için yeterli kolaylık sağlamaktır.
Arama motorlarının bir insan gibi bir sayfayı okumadığını ve bu nedenle bir sayfanın ne hakkında olduğunu bulmak için sinyal aradıklarını unutmayın.
Bu aşamada web sitesi mimarisi, sayfada bulunan anahtar kelimeler, başlıklar, dahili bağlantılar, resim ve videolar, yapılandırılmış veri işaretlemeleri ve arama motorlarına doğru sinyalleri gönderebilecek diğer tekniklerle ilgileneceksiniz.
Bu işlemler doğru takip edilirse On-Page SEO bir web sitesinin kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini de arttıracaktır.
İçerik optimizasyonlarının On-Page SEO’nun bir parçası olduğunu ancak bazen buna içerik SEO’su dendiğini de unutmayın.

Off-Page SEO​

Üçüncü aşama Off-Page SEO.
Web siteniz için yapmanız gereken On-Page SEO optimizasyonunun yanı sıra, sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasının diğer bir yolu da site dışı SEO tekniklerini kullanmaktır.
Site dışı SEO genellikle bağlantı kurma (backlink almak) olarak bilinir, ancak web sitesi tanıtımı terimini kullanmayı tercih ederim, çünkü bir web sitesini tanıtmanın en doğru yolu, bağlantı oluşturmaktan çok daha fazla yöntem ve teknik içerir.

Sayfa dışı SEO neden önemlidir?​

Genel olarak bir kullanıcı bir arama yaptığında, arama motorları kullanıcının talebini karşılayabilecek en iyi sayfaları listelemeye çalışır. En iyi site ilk sırada listelenir, diğer siteler ise bunu takip eder. Bu sıralamayı sağlayan metriklerden biri, sayfaya gelen kaliteli bağlantıların sayısı ve kabul edilebilirliği. Buradan backlink sayısı fazla olan site ilk sırada listelenir şeklinde bir düşünceye kapılmamak gerekir. Bu yüzden backlink temin ederken backlink statejisini iyi oluşturmanız gerekir.
Backlinkler bir güven işaretidir ve backlinklerin kalitesi sıralamaya direkt etki gösterebilir. Eğer bu bağlantılar tanınmış (otoriter) ve güvenilir sitelerden geliyorsa, sıralamaya olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Fakat doğal olmayan yöntemlerle bu backlinkler elde edilmişse, sıralamalarda yükseliş yerine düşüş yaşanacaktır. Ve bu şekilde bağlantı almanın, Google kurallarına aykırı olduğunu unutmamak, sonucunda ise büyük olasılıkla Google Cezası ile sonuçlanacağını unutmamak gerekir.

Daha fazla bağlantı edinmek için ne yapabilirsiniz?​

Bu soruyla ilgili internette yüzlerce kaynak bulunmakta.
İyi hazırlanmış bir içerik, sitenizin sıralamasını olumlu etkileyerek, yüksek trafik almanızı sağlayacak ve sitenize doğal bağlantılar sağlayacaktır.
Bağlantıları satın alma yolunu seçerseniz, geçici olarak başarılı olabilir ve web sitenizin bir sonraki Google güncellemesinden sonra en üst sayfalardayken kaybolduğunu görebilirsiniz.

SEO öğrenmeye başlamanın en iyi yolu nedir?​

SEO öğrenmenin en iyi yolu SEO pratiği yapmaktır.
Farklı kavram ve teorileri öğrenmenin yanı sıra, öğrendiklerinizin işe yarayıp yaramadığını öğrenmenin tek yolu, bir web sitesinde çeşitli teknikleri uygulamak ve sıralamanızı izlemek.
Eğer SEO alanında henüz yeniyseniz ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız, daha önceden oluşturduğum Online SEO Eğitimi makalelerimi okuyabilirsiniz, SEO sözlüğümüzden de terimlerin anlamlarını öğrenebilirsiniz.
Ayrıca Google’ın SEO başlangıç kılavuzundan da bilgi edinebilirsiniz.
SEO ve Dijital pazarlamasının farkı nedir?
“SEO, Dijital Pazarlama ile aynı mıdır?” sorusu sıkça soruluyor. Buna verilebilecek en basit cevap, SEO’nun Dijital Pazarlamada kullanabilecek araçların en kapsamlısı olduğudur. Bunun içerisinde yazılım geliştirme, içerik pazarlama planlaması, online PR ve marka bilinirliği gibi bir çok alan bulunmaktadır.

Kaliteli içerik SEO’nun en önemli faktörüdür​

Eğer web sitenizde bulunan içerikleriniz kaliteli değilse, herhangi bir SEO uzmanı sizi hedeflediğiniz noktaya çıkaramayacaktır. Başka bir deyişle, çok iyi bir içeriğe sahip olmayan bir web sitesi uzun vadede bile olsa başarıya ulaşma oranı minimumdur.
Öte yandan, kaliteli içerikli bir web sitesi bazen bir uzmana ihtiyaç duymadan bile açık ara ön plana çıkabiliyor. Bu tarz sitelerde yapılacak optimizasyonlar web sitesine ekstra bir destek vermiş olacaktır.

Son olarak, optimizasyon her web sitesi için zorunludur.​

Özetlemek gerekirse, arama motoru optimizasyonu veya globaldeki adıyla SEO, web sitenizi optimize etmenin bir yoludur. Yapılan işlemler doğal ve kullanıcıya yönelikse arama motorları size daha yüksek puanlar verecektir.
Aşırıya kaçmadan uygulanacak SEO çalışmaları web sitenize, blogunuza veya çevrimiçi mağazanıza daha fazla trafik getirecek, daha fazla müşteri kazandıracak, daha fazla satış yaptıracak ve iş hedeflerinize daha rahat ulaştıracağından çok fazla önem arz etmektedir.
 

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri
Üst