Bilgi Projeksiyon Nedir ? Ne işe Yarar ?

 

TeknoCan

Emekli Yönetici
Destek Ekibi
Katılım
13 Kas 2020
Konular
2,005
Mesajlar
4,336
Çözümler
7
Tepkime puanı
953
Puanları
188
Konum
Bursa
Projeksiyon nedir hakkında bilgiler, projeksiyon ne işe yarar gibi merak edilen konuları bu sayfamızda okuyabilirsiniz.

Projeksiyon cihazları; aynı bir monitör gibi bağladığımız görüntü kaynaklarından gelen sinyalleri alır ve büyük ekran olarak yansıtır. Çözünürlüğü ve kontrastı yüksek olan projektörlerden yansıyan görüntü bozulmaz, gayet net bir şekilde izlenebilir. Projeksiyon cihazları, 3LCD, DLP, SXRD, LCOS gibi değişik görüntüleme sistemleri içerebilir. Bazı markalar sadece DLP projektör satarken bazıları da hem LCD hem de DLP cihazlar üretir.

Projektörler evde, ofiste, toplantı odalarında, konferans salonlarında ve sinemalarda dev ekran boyutunda görüntüler izlememizi sağlar. En küçük projeksiyon cihazları bile en büyük ebatlı tv lerden çok daha geniş ve büyük bir ekran yansıtır. Projeksiyonda izleyebileceğiniz görüntü ebatları 100 inch ten başlayıp 300 inch hatta 500 inch'e kadar büyüyebilir. Hem parlak, hem de net görüntüler izlemek için ortamın aydınlık durumuna göre ansi lümen seviyesi yüksek olan projektörlerden tercih edilmesi gerekebilir.

Projeksiyon Çeşitleri Hakkında

Projeksiyon çeşitleri arasında mini projeksiyonlar olduğu gibi çok büyük ebatlı ve ağır profesyonel cihazlarda vardır. Her ihtiyaca ve her ortama göre projeksiyon cihazı üretilmektedir. Kullanım alanınıza göre projektör tavsiyesi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Projeksiyon tipleri arasında görüntüleme teknolojilerine göre de ayırım yapılabilir. Projeksiyon satan yerlerde en çok karşınıza çıkacak teknolojiler DLP ve LCD projeksiyonlardır. Aşağıda DLP ve 3LCD projeksiyon sistemlerini anlatan videolar bulunmaktadır. Bu sistemlerin artıları olduğu gibi bazı eksi yanları da vardır.

DLP Projeksiyon Nedir ? Çalışma Prensibi Nasıldır ?

DLP; digital light processing kelimelerinin kısaltılmış halidir. Birçok projektör üzerinde DLP logosu görebilirsiniz. Işığı dijiatl olarak işleyip yansıtan bu sistemi aşağıda izleyebilirsiniz. DLP projeksiyon üretiminde birçok hareketli parça kullanılır. Bu parçaların zamanla deforme olup sorun çıkarma ihtimali bulunur.

LCD Projeksiyon Nedir ? 3LCD Ne Demektir ?

LCD; liquid crystal display kelimelerinin kısa versiyonudur. Bu sistemin içinde 3 adet lcd panel bulunur. Bu sebeple 3LCD teknolojisi de denmektedir. Bu sistemde DLP deki gibi hareketli donanımlar bulunmaz. Bu sayede sarsıntılardan, düşmelerden pek etkilenmez. Ayrıca lamba ve filtre değişimi dışında pek masraf çıkarmazlar.

Projeksiyonların Kullanım Alanları Nereleridir ?

Projektörler büyük ekran sunumlar ve sinema izlemek için üretimiş son derece teknolojik aletlerdir. Amerika ve Japonya merkezli projektör üreticileri bu pazara damgasını vurmuştur. Dünyada en çok satılan projeksiyon markaları, Epson, Sony, Panasonic, Acer, BenQ, Optoma, Viewsonic gibidir.

Projeksiyon cihazlarını ofislerde sunum ve toplantı amaçlı, seminer salonları ve dersliklerde eğitim amaçlı, evlerde ise sinema, maç ve oyun keyfi için kullanabiliriz. Özellikle birçok kişinin toplanıp değerlendirme ve eğitim yaptığı geniş alanlarda projeksiyon ekranı vazgeçilmezdir.

Projeksiyon Ömrü Ne Kadardır ?

Projeksiyon cihazları kullanıma bağlı olarak lambası tükenen aletlerdir. Her projektörün içinde mutlaka ışık kaynağı olarak bir lamba ya da led - lazer tipinde bir ışık verici bulunur. Tüm ışık kaynakları zamanla parlaklığını ve görevini yitirir. Civalı projeksiyon lambaları için üreticilerin vaad ettiği kullanım ömrü 10 bin saat seviyelerindedir (eco modda). Eğer en parlak modda kullanırsanız ortalama 5000 bin saat sonra lambanız bitecektir. Led ve Lazer ışıklı projeksiyonlar 20 bin - 30 bin saat boyunca çalışır, lamba değişimi gerektirmez.
 

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri
Üst