- Katılım
- 13 Kas 2020
- Konular
- 2,005
- Mesajlar
- 4,336
- Çözümler
- 7
- Tepkime puanı
- 956
- Puanları
- 188
- Konum
- Bursa
PHP nedir diye merak edenler için hemen anlatalım. PHP; dinamik web siteleri, web uygulamaları geliştirmek için oluşturulan web tabanlı olarak çalışan bir programlama dilidir. PHP site ve PHP programlar için kullanılabilir. İlk olarak 1995 yılında Kanadalı yazılımcı Rasmus Lerdorf tarafından icat edildi. Lerdorf; ilk önce perl betiği biçimindeki sayfasına gelen misafirlerin sayısını öğrenmek amacıyla bu sanal icadı gerçekleştirdi. Kısa sürede diğer yazılımcıların ilgisini çeken bu buluş, daha sonra PHP’yi herkesin kullanabilmesi ve geliştirmesi için açık kaynak kodlu olarak piyasaya sunuldu. PHP code hala geliştirilmeye devam ediyor. Php indirmek oldukça basittir fakat PHP öğrenmek için biraz emek vermek gerekiyor. Bilişim Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan PHP kursları ve PHP eğitimleri sayesinde bu konuda uzmanlaşabilirsiniz.
PHP öğrenirken basit bir adres defteri yaparak işe başlayabilir ve eğitim alıp, bu işte uzmanlaştıkça PHP developer olabilirsiniz.
Düzenli, kolay, hızlı ve anlaşılır PHP kodları yazabilmek için bazı editör programlarından yararlanabilirsiniz. Notepad++, Sublime Text, Eclipse, NetBeans bu programlardan bazılarıdır. Notepad++ oldukça iyi ve kullanışlı bir editördür. Bu editörün oldukça geniş bir eklenti havuzu mevcuttur. Sublime Text ise PHP yazan programcıların en sık kullandığı editördür. NetBeans ve Eclipse çok fazla modülü içinde barındırdığı için başlangıç seviyesi için fazla karmaşıktır.
Eğer cümlelerin alt alta yazılmasını isterseniz ‘br’ Html etiketini kullanabilirsiniz. </br> kod satırının sonuna gelmeli ve arkasından noktalı virgül konmalıdır.
PHP Nasıl Çalışır?
PHP, web tabanlı çalıştığı için diğer Java ve C dilleri gibi derlenmeye ihtiyaç duyulmaz. PHP kodları sunucu yani server tarafından derlenir ve kullanıcıya Html çıktısı gösterilir. Burada PHP kodları, sayfayı görüntüleyen kişiye, kullanıcıya görünmez. Kodlar sunucunuzda derlenir ve kullanıcıya Html olarak gider. Yani .php uzantılı bir dosya oluşturduğunuzda içinde Html, Css, Javascript kodları ve PHP kodları bulunur. PHP motoru bu sayfadaki tüm PHP kodlarını ayıklar ve ayıkladıklarını çalıştırıp sonucunu kod yazılımcısı nasıl istiyorsa kullanıcıya o şekilde gösterir.PHP Ne İşe Yarar?
PHP; Back-end yani bir arka plandır. Sitenin görselliği PHP için önemli değildir. PHP’nin asıl görevi arka plandaki işlemleri ve olayları kontrol ederek sonuçlar üretmektir diyebiliriz. PHP ile blog, web sitesi, arama motoru, sosyal medya platformu ve e-ticaret sitesi gibi tasarımlar yapabilirsiniz. Örneğin; PHP kullanılarak Google, Facebook, WordPress, Bloglar, Joomla Blog, Instagram ve Twitter gibi platformlar yapılmıştır.PHP öğrenirken basit bir adres defteri yaparak işe başlayabilir ve eğitim alıp, bu işte uzmanlaştıkça PHP developer olabilirsiniz.
PHP’nin Avantajları Nelerdir?
- PHP bedava bir sistemdir. Herhangi bir ücret ödenmez.
- Açık kaynak kodlu olduğu için kaynağına bakabilir ve hatta tecrübeliyseniz siz de gelişimine yardım edebilirsiniz.
- PHP mysql, mssql, oracle gibi birçok veritabanı ile çalışır.
- PHP aslında Linux tabanlıdır. Fakat sanal sunucular ile birçok işletim sisteminde problemsiz bir biçimde çalışır.
- Kolay kod dizilimi olan PHP hızlı bir biçimde öğrenilir.
- PHP’de kaynak sorunu çekmezsiniz. Arama motorlarında birçok bilgi vardır.
- Google, Facebook ve Instagram gibi dünya devi şirketlerin servislerini yani API servislerini kullanarak kendi sitenizi tasarlayabilirsiniz. Örneğin; web sitenize gelen ziyaretçi Facebook ile giriş yaptığında, kullanıcının tüm profil bilgilerini alabilir hatta profiline yazı bile ekleyebilirsiniz.
- PHP oldukça hızlıdır. PHP çalışma motoru kodları hemen anlar ve ona göre çıktı oluşturur.
- Bir notpad yardımıyla kod yazılabilir yani derlemeye ihtiyaç yoktur.
- PHP’nin Framework adındaki yardımcıları işinizi kolaylaştırır.
- Bir FTP programı ve hosting ile çok kolay yayınlanabilir.
- PHP’de bulunan birçok yardımcı öğe var. Bunlar sayesinde excele belge aktarma, excel dosyası ya da pdf dosyası oluşturma gibi işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz.
PHP Nasıl Kullanılır?
PHP; kendi yorumlayıcısıyla birlikte kullanılır. Yorumlayıcı <php ve ?> etiketleri ile PHP kodlarını yorumlar ve Html çıktısı üretir. Yani kullanıcıya Html çıktısını gösterir. PHP yazabilmek için ilk önce bilgisayarınıza bazı localhost modüllerini yüklemeniz şarttır. Bu tür modülleri barındıran bazı hazır programlar vardır. Xampp Server adlı programı kullanabilirsiniz.Düzenli, kolay, hızlı ve anlaşılır PHP kodları yazabilmek için bazı editör programlarından yararlanabilirsiniz. Notepad++, Sublime Text, Eclipse, NetBeans bu programlardan bazılarıdır. Notepad++ oldukça iyi ve kullanışlı bir editördür. Bu editörün oldukça geniş bir eklenti havuzu mevcuttur. Sublime Text ise PHP yazan programcıların en sık kullandığı editördür. NetBeans ve Eclipse çok fazla modülü içinde barındırdığı için başlangıç seviyesi için fazla karmaşıktır.
Örnek PHP Kodları
İlk önce open PHP tag yani açılış etiketi denilen bir kodla başlayalım. Bu kod her zaman PHP kodlarını yazmadan önce kullanılır. <?php kodu bu açıdan oldukça önemlidir. Bir kodu yazmayı tamamladığınızda ise ?> yazılır. Yani bunun anlamı kodlarım buraya kadardır. Her PHP komut satırı mutlaka noktalı virgül ile biter. PHP’de yazı yazdırmak için echo ya da print adındaki kodlardan birisini kullanabilirsiniz.Eğer cümlelerin alt alta yazılmasını isterseniz ‘br’ Html etiketini kullanabilirsiniz. </br> kod satırının sonuna gelmeli ve arkasından noktalı virgül konmalıdır.