- Katılım
- 12 Kas 2020
- Konular
- 2,527
- Mesajlar
- 2,994
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 496
- Puanları
- 248
- Yaş
- 38
- Web sitesi
- gsmmob.com.tr
Modem Nedir, Ne İşe Yarar?
Modem terimi, modülatör ve de modülatör kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Modemler, internete bağlanmak, bir bilgisayarı uzaktan kontrol etmek ve haberleşmeyi sağlamak için kullanılmaktadır.
Modem, bilgisayardan aldığı dijital (sayısal) veriyi analog veriye çevirerek gönderir ve karşı taraftan gelen analog veriyi tekrar dijital veriye çevirerek bilgisayara iletir. Bilgisayarları birbirine bağlamak için kullanılan hatlar dijital veriyi taşıyamadığı için bu şekilde bir işlem gerçekleştirilmektedir.
İnternet hizmeti alabilmek için mutlaka modem kullanmanız gerekmektedir
.
Modem Nasıl Çalışır?
Modem aldığı verileri ses sinyallerine veya ses sinyallerini verilere dönüştürerek çalışır ve verileri taşır. Eğer geniş ağ (internet) bağlantısı söz konusu ise mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır. Modemler içinde bilinen en iyi örnek, “ses bant modem”dir (voice band modem). Ses bant modemler; bilgisayardaki dijital veriyi elektriksel sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınır ve bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülür.
Modem Çeşitleri Nelerdir?
Modemler daha aktarım yapabildikleri veri miktarı üzerinden sınıflandırılırlar. Bu miktar ise bit/s olarak ölçülür. Modemlerin diğer sınıflandırma şekli ise “baud” ile ölçülen simge hızlarıdır.
Modem çeşitlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Harici (external) modemler: Harici modemler, aslında herkesin bildiği ve evlerinde kullandığı modemlerdir. Bu modemler, bilgisayar kasasından ayrı bir yere koyularak bir kablo vasıtası ile modemden bilgisayarın ağ kartına bağlanır. İnternet hızının en hızlı şekilde bilgisayara aktarır, bu nedenle modem çeşitleri arasında en çok kullanılanlardandır. Harici modemlerde ısınma sorunu minimum düzeydedir. Bu nedenle ısınma kaynaklı performans problemleri yaşanmaz. Bir diğer iyi yanı ise herhangi bir arıza durumunda çok kolay bir şekilde sökülerek tamire götürülebilmesidir. Bu modemler sabit ev telefonuna ya da direkt olarak hatta bağlanabilir. Harici modemler, gücünü harici bir adaptör vasıtası ile elektrik hattından almaktadır. Bu modemlerin ön tarafında, modemin anlık durumunu gösteren ışıklı göstergeler bulunur.
- Kablosuz (wireless) modemler: Harici modemler içerisinde yer alan kablosuz modemler, standart modem özelliklerini kablo gerektirmeden kullanıcıya sunan modem türüdür. Kablosuz modemlerle sadece kablosuz alıcıya sahip cihazlar bağlanabilir. Günümüzde akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, kablosuz bağlantı özelliğine sahiptir. Evlerde ya da işyerlerinde en çok kablosuz (wireless) modemler kullanılmaktadır.
- ADSL modemler: Açılımı, Asymmetric Digital Subscriber Line (asimetrik sayısal abone hattı) olan modem türüdür. ADSL teknolojisine sahip modemlere ADSL modem adı verilir. ADSL modemlere veriler, sabit ev telefonu hattından gelir ve bu modemler sabit ev telefonu ile birlikte çalışır. Yüksek hızlı internet paket kullanımlarında bu modemin kullanımı önerilmez.
- VDSL modemler: Açılımı, Very High Data Rate DSL (çok yüksek hızlı sayısal abone hattı) olan VDSL, ADSL’den çok daha gelişmiş bir ağ teknolojisidir ve bu ağ teknolojisinin desteklediği altyapılarda VDSL modemler kullanılır. Bu modemler yüksek hızda internet erişimine olanak tanımaktadır ve yüksek hızlı internet paket kullanımları için önerilir.
- Dial Up (çevirmeli ağ) Modemler: Dial up modemler aslında günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılmayan genellikle eski zamanlarda kullanılmış olan modemlerdir. Günümüzde neredeyse hiç kullanılmayan bu modemler, İSS ler tarafından belirlenmiş olan numaraları çevirerek bağlantılarını gerçekleştirir. Dial up modemlerin en büyük dezavantajı; kullanılırken bağlı oldukları telefon hatlarını meşgul etmeleridir. Bu nedenle internet eğer sabit ev telefonu hattına bağlı ise kişi interneti kullanmaya başlarsa, sabit ev telefonu arandığında meşgul çalacaktır. Bu durum, kullanılan sabit ev telefonlarının internetin kullanıldığı süreler boyunca meşgul kalmasına neden olacaktır. Bu dezavantajın önüne geçebilmek için araştırmacılar farklı modem çeşitleri icat etmişlerdir.
- Dahili (internal) Modemler: Dahili modemler, modem çeşitleri arasında yine az kullanılan bir modem çeşididir. Dahili modemler, adından da anlaşılabileceği gibi genellikle bilgisayar kasaları içerisine yerleştirilen, yani bilgisayara dahil bir biçimde kullanılan ve boyutları oldukça küçük olan modem türleridir. Bu modemler oldukça fazla ısınır ve bu durum direkt olarak modemin performansını etkiler. Dâhili modemlerin iki ucu bulunmaktadır. Bu uçlardan biri telefon hattındadır, diğer uç ise direkt olarak telefona takılır. Her ne kadar az yer kaplasa da bu modemler çok kullanılmamaktadır. Bu modemlerin bir dezavantajı ise güçlerini ana kart üzerinden almalarıdır. Bu durum ana kartta ısınma sorunlarına neden olur ve bilgisayarınızın performansını düşürür.