- Katılım
- 13 Kas 2020
- Konular
- 2,005
- Mesajlar
- 4,336
- Çözümler
- 7
- Tepkime puanı
- 948
- Puanları
- 188
- Konum
- Bursa
Bildiğimiz üzere coronavürüs,Türkiye dahil olmak üzere dünyanın neredeyse hepsini enfekte etti. Birde yakın zamanlarda maske takma zorunluluğu geldi. Bundan dolayı da “Hangi maske coronadan korur” gibi sorular sorulmaya başladı. Bu konu çok uzun olacak ama yinede bu konunun tamamını okumanızı öneririm.
İlk önce maskeleri tanıyalım. Satın alabileceğimiz birkaç çeşit maske vardır. Biri hariç hepsini özetlemeye çalışacağım.
Maske Çeşitleri:
1) Normal bir maske: Bu tip maskeler en çok sıklıkta görülen maskelerdir. Koruma seviyesi azdır ama yinede hiçten iyidir. Şekil olarak cerrahi maskelerine benzerler.
2) Siyah maske/“Nano” maske: Bu tip maskeler de sıkça görülür. Bunu takınca ya çok havalı görünürsün,ya da bir ukala gibi görünürsün. Koruma seviyesi (arkasında ayrı bir filtre olmadığı sürece) yok denecek kadar azdır. Genelde asyalılar için yapıldığından dolayı bazılarımız için çok küçük gelebilir/hiç sığmayabilir. Boyalı oldukları için de boyadaki kimyasallar akciğerlere zarar verebilir/alerji yaratabilir. Bedava verseler bile kullanmamanızı öneririm.
3) Cerrahi/Ameliyat maskesi: Bu tip maskeler normal ve siyah maskeden az sıklıkla,ama yinede sıkça görülen maskelerdir. Genelde mavi/su yeşili rengine sahiptirler. Normal maskelerden biraz daha iyidir. Bu tip maskelerin amacı maskeyi kullanan bireyin diğerlerine tükürük gibi şeylerin bulaşmasını engellemesidir. Aynı zamanda kan gibi sıvılar maskeden geçemeyeceği için maskeyi kullanan bireyi de biraz korur. Hasta/enfekte iseniz bu maske güzel bir seçenektir.
4) Respiratör: Bu tip maskeler ameliyat maskesinden çok daha iyi koruma sağlar. Standarta göre ne kadar koruduğu belirlenir. Hem ventilli,hem de ventilsiz olabiliyorlar. Bu tip maskeler standartlarına göre toz gibi basit partiküllerden asbest,virüs ve rakyoaktif partiküllere kadar o tip partiküllere karşı koruma sağlayabiliyor. Bu tip maskelerde hava sızıntısının olmaması çok önemli,yoksa amacına ulaşamaz.
5) Yarım Yüz Maskesi: Belki de bunun gibi bir şeyi depoda bulursun...Bu tip maskeler nadirdir çünkü genelde araba boyamak/endüstriyel amaçlar için kullanılır. Koruyuculuğu tamamen filtreye bağlıdır. Bazı filtreler partikülleri filtrelerken bazıları koku/organik bileşikleri engeller. Bazıları ise ikisini engeller. Genelde 2 filtre takıldığı için nefes alıp vermek daha kolay olur. Partikül filtrelerin standartları,respiratörlerle aynıdır. Bunu takarsan herkes sana tuhaf bir şekilde bakabilir.
6) Gaz maskesi: İşi iyice abartmak istiyorsanız/maksimum derecede korunmak istiyorsanız size uygun bir çözüm bu olur. Nadirdir ve genelde Askeri/Endüstriyel amaçlar için kullanılır. Yüzünüzü tamamıyla korur,hatta bazı tipleri tüm kafanızı korur. Filtreleri yarım maske gibi ya partikülleri,ya organik bileşenleri/kokuları,ya da ikisini filtreler. Partikül filtre standardı respiratörlerle aynıdır. Bunu takınca birileri polisi ararsa şaşırmayın.
Hangi Tip Maske Koronavirüsten Korur?
Koronavürüsten korunmak istiyorsanız en az N95/Fpp2/P2 standardına sahip bir respiratör/filtre almanız gerekiyor. Eğer N100/Fpp3/P3 standardına sahip bir maske/filtre bulma imkanınız varsa o zaman onu alın çünkü onlar virüse karşı en iyi korumayı sağlıyor.
Maskeler Hakkında Birkaç Bilgi:
-Maskenizi düzgün bir şekilde takın. Eğer maskeyi yanlış bir şekilde takarsanız,tek amacı olan korumayı sağlayamaz!
-Cerrahi maskeye sahipseniz maskenin renkli olan kısmın dışarıya doğru olduğundan emin olun.
-Maskeyi çıkaracak iken sakın ön tarafına dokunmayın! Çıkarmamız gerektiğinde lastiklere dokunarak çıkaralım.
-Çoğu maskelerin burun kısmında metal tel var. Bu teli kullanarak burnunuzun şekline bürünmesini ve maskenin daha iyi oturmasını sağlayabiliyorsunuz. Eğer maskede tel yoksa kendi imkanınızla/ev yapımı olarak yapmanızı öneririm.
-Respiratör kullanırken nefes almanız ve vermeniz biraz zor olacak. Bu normal birşey çünkü filtreler gayet kalın ve maske sıkı bir şekilde yüzünüze oturuyor olacak. Eğer kolayca nefes aldığımızı düşünüyorsanız basınç testi yapın çünkü maske tam oturmamış olabilir.
- Respiratör/Yarım Yüz Maskesi/Gaz Maskesi kullanıyorsanız hava sızıntısının olmadığına emin olun. Bunun için basınç testi yapabilirsiniz. Maskenin filtre kısmını elinizle kapatın ve nefes alın veya verin. Nefes verirseniz maskenin şişmesi ve dışarıya hava vermemesi gerek. Nefes alırsanız da maskenin büzülmesi ve havanın içeriye girmemesi lazım. Eğer sızıntı varsa maskeyi tekrar oturtun. Genelde sızıntılar,burun ve çene kısmında gerçekleşiyor. Oraları kontrol edin.
-Eğer sakalınız yeterince uzunsa maskenin hava almasını sağlayabiliyor,böylece maskeyi kullanışsız bir hale getirebiliyor. Solunum cihazı takmadan önce tıraş olun!
Birkaç Soru/Cevap:
Soru 1: Ventilli bir respiratörün ventilsizle ne farkı var?
Cevap 1: Ventilli respiratörler nefes verdiğin havayı tekrar filtreden(maskeden) geçirmek yerine olduğu gibi havayı dışarı verir. Havayı olduğu gibi dışarı verince de maske ortamındaki ısı,ventilsize göre daha azdır. Yani ventilli maske daha soğuktur ve o maskeyle daha kolay nefes verirsiniz.
Soru 2: Ben virüsü kaptıysam hangi tip maske takmalıyım?
Cevap 2: Diğerlerini korumak için cerrahi maske veya daha iyi korumak için ventilsiz n95/ffp2 (veya daha üst standarda sahip bir respiratör) kullanınız.
Soru 3: Hangi standarda sahip maske en iyi korumayı sağlar?
Cevap 3: N100,P3 veya Ffp3 standardına sahip maskeler/filtreler en iyi korumayı sağlar.
Soru 4: Respiratör/filtre standartlarının anlamı nedir?
Cevap 4: Birçok ülke kendine özel standartlara sahip. Biz en çok Amerika ve Avrupa standartlarını görüyoruz. Standartları aşağıdaki ‘filtre standartları’ kısmından görebilirsiniz
Soru 5: Bende ffp1 maske var. Bu maske koronavirüsten korur mu?
Cevap 5: Hayır,korumaz. Yinede hiçten iyidir
Soru 6: Cerrahi maskeyi normal maskeden nasıl ayırabilirim?
Cevap 6: Normal maskeler bile bazen su yeşili/mavi olabiliyor. Bundan dolayı kalite testi yapmak önemlidir. Testler için lütfen aşağıdaki ‘Test etme’ kısmına bakınız.
Soru 7: Aynı maskeyi birden fazla kere kullanabilir miyim?
Cevap 7: Evet ama dikkatli olun çünkü maskede virüs olabilir. Maskeyle işiniz bittiği an poşete bağlayıp güvenli yere bırakabilir ve ne olur ne olmaz 10 gün bırakabilirsin. Virüs cansız ortamda uzun süre yaşayamıyor. 10 gün sonra tekrar kullanabilirsiniz. O aralıkta da başka bir maske takın.
Soru 8: Maskeyi nasıl dezenfektan ederim?
Cevap 8: Sıvı geldiği an maskedeki filtre kullanılamaz hale gelir. Ondan dolayı cevap 7’dekini uygulamanızı öneririm.
Filtre Standartları:
Avrupa Standartları:
P1/Ffp1: partiküllerin %80’ini engeller
P2/Ffp2: partiküllerin %94’ünü engeller
P3/Ffp3: partiküllerin %99,95’ini engeller
Amerikan Standartları:
N95: partiküllerin %95’ini engeller
N99: partiküllerin %99’unu engeller
N100: partiküllerin %99,97’sini engeller
Koruduğu Materyaller:
P1/Ffpp1: Maksimum değeri 5 mg/m3 ten büyük olan mekanik çalışmalar sonucu ortaya çıkan toksik(zehirli) olmayan tozlar. (temizlik vb. durumlarda ortaya çıkan kaba tozlar)
N95/P2/Ffp2: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten büyük olan ve 0,1 mg/m3 - 5 mg/m3 arasında toksik (zehirli)ince tozlar, duman ve buharlar( örnek pamuk tozu, silis, birçok metal tozları)
N100/P3/Ffp3: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten küçük olan toksik (zehirli),radyoaktif, kanserojen ince tozlar.(örneğin asbest, kobalt metali ve tozu, nikel, krom, gümüş, platinyum tuzları, kalay bileşenleri)
Maske Nasıl Test Edilir?
Her maske eşit değildir. Bundan dolayı maskeleri test etmek önemli olabilir.
Kalite testi:
Bu test, normal maskeyi bir cerrahi maskeyi ayırtmak için yapıldı. Cerrahi maskenin medikal standarta sahip olması lazımdır. İşte bunu birkaç şekilde öğrenebilirsiniz:
a) Işık testi: Bu testte maskeyi bir ışık kaynağına doğru koyuyoruz ve içindeki filtrenin kalınlığını görüyoruz. Eğer ışık,maskeden geçiyorsa filtre gerektiğinden çok ince demektir ve medikal standartta değildir.
b) Alev testi Aynı olan çok fazla maskeye sahipseniz maskenin birini kesin ve ortadaki filtresini elinize alıp çakmakla yakın. Eğer filtre alev alıyorsa medikal standartta değildir demektir,almıyorsa medikal standarttadır.
c) Üfleme testi: maskeyi takıp maskenin önüne çakmak yakın veya elinizi koyun. Sonra da üfleyebildiğiniz kadar üfleyin. Eğer alev sönerse veya elinize hava geldiğini hissederseniz maske medikal standartta değildir.
Geçirgenlik Testi:
Bu test için elektrikli süpürge,akciğer görevinde olan siyah bir kumaş(ya da çorap),maske ve virüs görevinde alan bir malzeme(un,mısır nişastası vs) lazım.
Maskenin arkasına çorabı(ya da kumaşı),onun arkasına da elektrikli süpürgeyi koyup maskeyi test malzemesine doğrult ve süpürgeyi aç. Süpürgeyi kapattıktan sonra maskenin arkasındaki kumaşta test malzemesi izi varsa maske,maddeyi geçirmiş ve görevini yerine getirememiş demektir. Eğer hiç iz yoksa o zaman maske tamamen korumuştur. Bence en iyi test malzemesi mısır nişastasıdır çünkü boyutu virüse yakındır.
Not: Un,en az 1 mikron boyutunda iken mısır nişastası en az 0,1-0,3 mikron arasında bir boyuta sahip. Koronavirüsü ise araştırmalara göre 0,1-0,2 mikrona sahiptir ama virüs tek olmadığı,damlacık yoluyla bulaştığı için damlacık boyutunun 0,3 mikrondan daha büyük olduğunu düşünüyorum. N95/Ffp2 veya daha iyi standarda sahip filtreler genelde 0,3 mikrona kadar koruma sağlıyor.
Son olarak şunu unutmayın: Sadece maske kullanmak yetmez! Virüs,gözle ve/veya kulakla bile bulaşabilir. Bundan dolayı gözümüzü ve kulağımızı da unutmayalım! Altın kural olarak olabildiğince sık ellerimizi sabunla 20-30 saniye boyunca yıkayalım. %70 alkole sahip kolonya veya dezenfektan da virüsü öldürebilir.
Aklıma gelen bilgiler bu kadar. Eğer maske ile ilgili sorularınız varsa seve seve cevaplarım
İlk önce maskeleri tanıyalım. Satın alabileceğimiz birkaç çeşit maske vardır. Biri hariç hepsini özetlemeye çalışacağım.
Maske Çeşitleri:
1) Normal bir maske: Bu tip maskeler en çok sıklıkta görülen maskelerdir. Koruma seviyesi azdır ama yinede hiçten iyidir. Şekil olarak cerrahi maskelerine benzerler.
2) Siyah maske/“Nano” maske: Bu tip maskeler de sıkça görülür. Bunu takınca ya çok havalı görünürsün,ya da bir ukala gibi görünürsün. Koruma seviyesi (arkasında ayrı bir filtre olmadığı sürece) yok denecek kadar azdır. Genelde asyalılar için yapıldığından dolayı bazılarımız için çok küçük gelebilir/hiç sığmayabilir. Boyalı oldukları için de boyadaki kimyasallar akciğerlere zarar verebilir/alerji yaratabilir. Bedava verseler bile kullanmamanızı öneririm.
3) Cerrahi/Ameliyat maskesi: Bu tip maskeler normal ve siyah maskeden az sıklıkla,ama yinede sıkça görülen maskelerdir. Genelde mavi/su yeşili rengine sahiptirler. Normal maskelerden biraz daha iyidir. Bu tip maskelerin amacı maskeyi kullanan bireyin diğerlerine tükürük gibi şeylerin bulaşmasını engellemesidir. Aynı zamanda kan gibi sıvılar maskeden geçemeyeceği için maskeyi kullanan bireyi de biraz korur. Hasta/enfekte iseniz bu maske güzel bir seçenektir.
4) Respiratör: Bu tip maskeler ameliyat maskesinden çok daha iyi koruma sağlar. Standarta göre ne kadar koruduğu belirlenir. Hem ventilli,hem de ventilsiz olabiliyorlar. Bu tip maskeler standartlarına göre toz gibi basit partiküllerden asbest,virüs ve rakyoaktif partiküllere kadar o tip partiküllere karşı koruma sağlayabiliyor. Bu tip maskelerde hava sızıntısının olmaması çok önemli,yoksa amacına ulaşamaz.
5) Yarım Yüz Maskesi: Belki de bunun gibi bir şeyi depoda bulursun...Bu tip maskeler nadirdir çünkü genelde araba boyamak/endüstriyel amaçlar için kullanılır. Koruyuculuğu tamamen filtreye bağlıdır. Bazı filtreler partikülleri filtrelerken bazıları koku/organik bileşikleri engeller. Bazıları ise ikisini engeller. Genelde 2 filtre takıldığı için nefes alıp vermek daha kolay olur. Partikül filtrelerin standartları,respiratörlerle aynıdır. Bunu takarsan herkes sana tuhaf bir şekilde bakabilir.
6) Gaz maskesi: İşi iyice abartmak istiyorsanız/maksimum derecede korunmak istiyorsanız size uygun bir çözüm bu olur. Nadirdir ve genelde Askeri/Endüstriyel amaçlar için kullanılır. Yüzünüzü tamamıyla korur,hatta bazı tipleri tüm kafanızı korur. Filtreleri yarım maske gibi ya partikülleri,ya organik bileşenleri/kokuları,ya da ikisini filtreler. Partikül filtre standardı respiratörlerle aynıdır. Bunu takınca birileri polisi ararsa şaşırmayın.
Hangi Tip Maske Koronavirüsten Korur?
Koronavürüsten korunmak istiyorsanız en az N95/Fpp2/P2 standardına sahip bir respiratör/filtre almanız gerekiyor. Eğer N100/Fpp3/P3 standardına sahip bir maske/filtre bulma imkanınız varsa o zaman onu alın çünkü onlar virüse karşı en iyi korumayı sağlıyor.
Maskeler Hakkında Birkaç Bilgi:
-Maskenizi düzgün bir şekilde takın. Eğer maskeyi yanlış bir şekilde takarsanız,tek amacı olan korumayı sağlayamaz!
-Cerrahi maskeye sahipseniz maskenin renkli olan kısmın dışarıya doğru olduğundan emin olun.
-Maskeyi çıkaracak iken sakın ön tarafına dokunmayın! Çıkarmamız gerektiğinde lastiklere dokunarak çıkaralım.
-Çoğu maskelerin burun kısmında metal tel var. Bu teli kullanarak burnunuzun şekline bürünmesini ve maskenin daha iyi oturmasını sağlayabiliyorsunuz. Eğer maskede tel yoksa kendi imkanınızla/ev yapımı olarak yapmanızı öneririm.
-Respiratör kullanırken nefes almanız ve vermeniz biraz zor olacak. Bu normal birşey çünkü filtreler gayet kalın ve maske sıkı bir şekilde yüzünüze oturuyor olacak. Eğer kolayca nefes aldığımızı düşünüyorsanız basınç testi yapın çünkü maske tam oturmamış olabilir.
- Respiratör/Yarım Yüz Maskesi/Gaz Maskesi kullanıyorsanız hava sızıntısının olmadığına emin olun. Bunun için basınç testi yapabilirsiniz. Maskenin filtre kısmını elinizle kapatın ve nefes alın veya verin. Nefes verirseniz maskenin şişmesi ve dışarıya hava vermemesi gerek. Nefes alırsanız da maskenin büzülmesi ve havanın içeriye girmemesi lazım. Eğer sızıntı varsa maskeyi tekrar oturtun. Genelde sızıntılar,burun ve çene kısmında gerçekleşiyor. Oraları kontrol edin.
-Eğer sakalınız yeterince uzunsa maskenin hava almasını sağlayabiliyor,böylece maskeyi kullanışsız bir hale getirebiliyor. Solunum cihazı takmadan önce tıraş olun!
Birkaç Soru/Cevap:
Soru 1: Ventilli bir respiratörün ventilsizle ne farkı var?
Cevap 1: Ventilli respiratörler nefes verdiğin havayı tekrar filtreden(maskeden) geçirmek yerine olduğu gibi havayı dışarı verir. Havayı olduğu gibi dışarı verince de maske ortamındaki ısı,ventilsize göre daha azdır. Yani ventilli maske daha soğuktur ve o maskeyle daha kolay nefes verirsiniz.
Soru 2: Ben virüsü kaptıysam hangi tip maske takmalıyım?
Cevap 2: Diğerlerini korumak için cerrahi maske veya daha iyi korumak için ventilsiz n95/ffp2 (veya daha üst standarda sahip bir respiratör) kullanınız.
Soru 3: Hangi standarda sahip maske en iyi korumayı sağlar?
Cevap 3: N100,P3 veya Ffp3 standardına sahip maskeler/filtreler en iyi korumayı sağlar.
Soru 4: Respiratör/filtre standartlarının anlamı nedir?
Cevap 4: Birçok ülke kendine özel standartlara sahip. Biz en çok Amerika ve Avrupa standartlarını görüyoruz. Standartları aşağıdaki ‘filtre standartları’ kısmından görebilirsiniz
Soru 5: Bende ffp1 maske var. Bu maske koronavirüsten korur mu?
Cevap 5: Hayır,korumaz. Yinede hiçten iyidir
Soru 6: Cerrahi maskeyi normal maskeden nasıl ayırabilirim?
Cevap 6: Normal maskeler bile bazen su yeşili/mavi olabiliyor. Bundan dolayı kalite testi yapmak önemlidir. Testler için lütfen aşağıdaki ‘Test etme’ kısmına bakınız.
Soru 7: Aynı maskeyi birden fazla kere kullanabilir miyim?
Cevap 7: Evet ama dikkatli olun çünkü maskede virüs olabilir. Maskeyle işiniz bittiği an poşete bağlayıp güvenli yere bırakabilir ve ne olur ne olmaz 10 gün bırakabilirsin. Virüs cansız ortamda uzun süre yaşayamıyor. 10 gün sonra tekrar kullanabilirsiniz. O aralıkta da başka bir maske takın.
Soru 8: Maskeyi nasıl dezenfektan ederim?
Cevap 8: Sıvı geldiği an maskedeki filtre kullanılamaz hale gelir. Ondan dolayı cevap 7’dekini uygulamanızı öneririm.
Filtre Standartları:
Avrupa Standartları:
P1/Ffp1: partiküllerin %80’ini engeller
P2/Ffp2: partiküllerin %94’ünü engeller
P3/Ffp3: partiküllerin %99,95’ini engeller
Amerikan Standartları:
N95: partiküllerin %95’ini engeller
N99: partiküllerin %99’unu engeller
N100: partiküllerin %99,97’sini engeller
Koruduğu Materyaller:
P1/Ffpp1: Maksimum değeri 5 mg/m3 ten büyük olan mekanik çalışmalar sonucu ortaya çıkan toksik(zehirli) olmayan tozlar. (temizlik vb. durumlarda ortaya çıkan kaba tozlar)
N95/P2/Ffp2: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten büyük olan ve 0,1 mg/m3 - 5 mg/m3 arasında toksik (zehirli)ince tozlar, duman ve buharlar( örnek pamuk tozu, silis, birçok metal tozları)
N100/P3/Ffp3: Maksimum değeri 0,1 mg/m3 ten küçük olan toksik (zehirli),radyoaktif, kanserojen ince tozlar.(örneğin asbest, kobalt metali ve tozu, nikel, krom, gümüş, platinyum tuzları, kalay bileşenleri)
Maske Nasıl Test Edilir?
Her maske eşit değildir. Bundan dolayı maskeleri test etmek önemli olabilir.
Kalite testi:
Bu test, normal maskeyi bir cerrahi maskeyi ayırtmak için yapıldı. Cerrahi maskenin medikal standarta sahip olması lazımdır. İşte bunu birkaç şekilde öğrenebilirsiniz:
a) Işık testi: Bu testte maskeyi bir ışık kaynağına doğru koyuyoruz ve içindeki filtrenin kalınlığını görüyoruz. Eğer ışık,maskeden geçiyorsa filtre gerektiğinden çok ince demektir ve medikal standartta değildir.
b) Alev testi Aynı olan çok fazla maskeye sahipseniz maskenin birini kesin ve ortadaki filtresini elinize alıp çakmakla yakın. Eğer filtre alev alıyorsa medikal standartta değildir demektir,almıyorsa medikal standarttadır.
c) Üfleme testi: maskeyi takıp maskenin önüne çakmak yakın veya elinizi koyun. Sonra da üfleyebildiğiniz kadar üfleyin. Eğer alev sönerse veya elinize hava geldiğini hissederseniz maske medikal standartta değildir.
Geçirgenlik Testi:
Bu test için elektrikli süpürge,akciğer görevinde olan siyah bir kumaş(ya da çorap),maske ve virüs görevinde alan bir malzeme(un,mısır nişastası vs) lazım.
Maskenin arkasına çorabı(ya da kumaşı),onun arkasına da elektrikli süpürgeyi koyup maskeyi test malzemesine doğrult ve süpürgeyi aç. Süpürgeyi kapattıktan sonra maskenin arkasındaki kumaşta test malzemesi izi varsa maske,maddeyi geçirmiş ve görevini yerine getirememiş demektir. Eğer hiç iz yoksa o zaman maske tamamen korumuştur. Bence en iyi test malzemesi mısır nişastasıdır çünkü boyutu virüse yakındır.
Not: Un,en az 1 mikron boyutunda iken mısır nişastası en az 0,1-0,3 mikron arasında bir boyuta sahip. Koronavirüsü ise araştırmalara göre 0,1-0,2 mikrona sahiptir ama virüs tek olmadığı,damlacık yoluyla bulaştığı için damlacık boyutunun 0,3 mikrondan daha büyük olduğunu düşünüyorum. N95/Ffp2 veya daha iyi standarda sahip filtreler genelde 0,3 mikrona kadar koruma sağlıyor.
Son olarak şunu unutmayın: Sadece maske kullanmak yetmez! Virüs,gözle ve/veya kulakla bile bulaşabilir. Bundan dolayı gözümüzü ve kulağımızı da unutmayalım! Altın kural olarak olabildiğince sık ellerimizi sabunla 20-30 saniye boyunca yıkayalım. %70 alkole sahip kolonya veya dezenfektan da virüsü öldürebilir.
Aklıma gelen bilgiler bu kadar. Eğer maske ile ilgili sorularınız varsa seve seve cevaplarım
Moderatör tarafında düzenlendi: