Bilgi Backlink (link Building) Nedir? En İyi 7 Backlink Edinme Yöntemi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TeknoCan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
 
Bu yazımızı okumayı bitirdiğinizde; “backlink nedir?” sorusuna cevap bulacak, internet aleminde “backlink kasma” olarak tabir edilen “backlink alma yöntemleri” hakkında detaylı bilgi edinecek, backlink alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenecek ve “backlink alma metotları” ile ilgili etkili tavsiyeler edineceksiniz.

Backlink Nedir?
En kısa şekilde ifade etmek gerekirse; web sitenize ait herhangi bir url adresinin, internet üzerindeki başka bir sitede yayınlanmasına “backlink” denir. Backlink; sadece anasayfanıza değil, sitenizdeki diğer sayfalarınıza da verilebilir.
İnternet üzerinde yayın yapan tüm sitelerden backlink alabilmek, teknik olarak mümkündür. Sıklıkla backlink alınabilecek siteler; blog siteleri ve forum siteleridir.
Backlink Ne İşe Yarar?
Backlink; ziyaretçi açısından farklı, site sahibi açısından farklı anlamlar ifade etmekte ve farklı faydalar sağlamaktadır. İnternet üzerinde gezindiği bir sayfada, başka bir web sayfasına ait link gören ziyaretçi; yeni bir site keşfetme, aradığı içerik hakkında daha çok detay bulabilme gibi faydalar sağlar. Site sahipleri ise, internet üzerinde tavsiye edildikleri için; yeni ziyaretçilere ulaşma şansı yakalar.
Site sahipleri açısından backlink’in önemini açıklamaya devam etmekte fayda görüyoruz. Zira bir sitenin arama motorları üzerindeki sıralaması; kaliteli backlink sayısı ile doğru orantılıdır.
İnsanlar herhangi bir konuda araştırma yaparken, başkalarının deneyimlerini ve bu deneyimlere bağlı tavsiyelerini önemserler. Örneğin, arkadaş sohbeti arasında çocuğunun kronik rahatsızlığından bahseden bir ebeveyn; daha evvel bu durumu yaşayan başka bir kişiye rastlarsa, o kişinin tecrübelerinden faydalanmak ister. Yani ondan tavsiye alır. Eğer söz konusu rahatsızlığı bir doktor tedavi etti ise bu rahatsızlığı tedavi eden hekimin iletişim bilgilerini talep eder.
İnternet dünyasında da durum aynı şekildedir. Tek fark; internetteki tavsiyeler, genellikle backlink yöntemi ile verilir. Demin verdiğimiz örnekteki “hekime ait iletişim bilgisi” internet aleminde; hekimin sitesine verilen backlinktir.
Herhangi bir web sitesinin aldığı backlinkler; doğrudan ya da dolaylı olarak ziyaretçiye dönüşür. Zira yeteri sıklıkta ve kalitede tavsiye edilen web sitelerinin, arama motorları tarafından hedef kelimesindeki sıralamaları yükseltilir. Elbette backlink alımı doğru şekilde yapılabildi ise…
“Doğru backlink nasıl alınır?” sorusuna “Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlığında ayrıntılı bir şekilde cevap vereceğiz. “Backlink çeşitleri” konusunu işleyerek yazımıza devam edelim.
Backlink Çeşitleri Nelerdir?
SEO uzmanları tarafından backlink, birçok sınıfa ayrılmaktadır. Fakat backlink konusunu bu yazıda, daha net anlatabilmek için, iki ana başlıkta inceleyeceğiz ve bu başlıklar altında sınıflara ayıracağız.

  1. Yazı Halinde Olan Backlink (Text Link, Anchor, URL)
  2. Resimlerden Verilen Backlink (Image Backlink)
  3. Yazı Halinde Olan Backlink (Text Link, Anchor, URL): Herhangi bir kelimeye veya kelime gurubuna eklenerek (örneğin, hazır site) ya da direk olarak açık şekilde (örneğin, Ana Sayfa - Niobeweb) verilen backlink çeşididir. Web sitelerin herhangi bir yerinden (yazı içerisi, footer, sidebar v.b.) verilmesi mümkündür.
  4. Resimlerden Verilen Backlink (Image Backlink): Sitelerdeki resimlere eklenerek verilen backlink çeşididir. Örneğin, aşağıdaki fotoğrafa tıkladığınızda, “SEO yöntemleri” hakkında yazdığımız yazıya gidersiniz.
Backlink örnekleri hakkında bilgi vermeye başladığımızda da belirttiğimiz gibi bu konuyu; “sosyal backlink”, “dofollow baclink”, “nofollow backlink” gibi birçok farklı alt başlığa ayırmak mümkündür. Ancak anlaşılır olmak adına, işin çok tekniğine girmeden, bu şekilde gruplandırılabilir.
Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
“Backlink alırken dikkat edilmesi gereken kriterler” ile alakalı yeterli özeni göstermezseniz, siteniz için “sonun başlangıcı” başlamış demektir. Web site sahipleri tarafından sıklıkla manipüle edilmeye çalışılan bu konu, manipülasyon fark edildiğinde, sitenizin arama sonuçlarından kaldırılmasına bile neden olabilir. Bu sebeple backlink alırken aşağıdaki unsurlara dikkat etmekte fayda vardır.

  • Mümkün Olduğu Kadar Doğal Backlinler Edinin. Edinemiyorsanız Doğal Gözükmeye Çalışın
Backlink edinmenin en iyi ve arama motorları tarafından takdir edilen yolu; doğal backlink almaktır. Yani Google ve diğer arama motorları, internet üzerindeki kullanıcıların sitenizi kendi istekleri ile tavsiye etmelerini isterler. Bu sebeple, sitenize diğer insanların referans verebileceği içerikler ekleyin.
Eğer ücretli bir tanıtım yazısı çalışması yaptırıp, bu yazılardan backlink elde etmeyi hedefliyorsanız; tanıtım yayınlayacağınız her site için kullandığınız yazıları farklı uzunlukta ve farklı yazım dili ile yazın/yazdırın. Bu yazılardan anahtar kelimelerden link çıkışı yapmak yerine, yazının herhangi bir kısmına açık url adresinizi ekleyin. Böyle bir çalışmada mümkünse direk sitenizi tanıtan içerikler kullanmaktansa, daha genel bir konudan bahsedip; sitenizi araya sıkıştırın. Örneğin; takı sattığınız bir site için tanıtım yazısı yazdırıyorsanız, “evde takı yapımı” gibi bir içerik hazırlayıp, içeriğin bir yerinde lafı takı modellerine getirip, sitenize link verin.

  • Sitenizle Aynı Dilde Yayın Yapan Sitelerden Backlink Almaya Çalışın
Backlink alırken yapılan en büyük yanlışlardan biri de, kaliteli olması hasebi ile sitenizden farklı bir dilde yayın yapan sayfalardan backlink almaktır. Örneğin, Flemenkçe yayın yapan kaliteli bir siteden, Türkçe sitenize backlink almak; fayda sağlamaktan ziyade zarar veren bir harekettir. Zira dilimizi konuşamayan bir ziyaretçi, o backlinke tıklasa dahi, siteden hemen çıkacaktır. Arama motorları da bu durumu “verilen tavsiye ziyaretçinin işine yaramadı, ziyaretçi siteyi hemen terk etti” olarak değerlendirecektir. En iyi ihtimalle backlink beklenen etkiyi göstermeyecek, kötü senaryoda ise siteniz ceza alacaktır.

  • Aldığınız Backlinklere Ziyaretçiler Tarafından Tıklama Yapılmayacaksa Almayın
Backlink’in amacı; ziyaretçiye faydalı bir bilgi tavsiye etmek ve içerikte eksik kalan noktaları tamamlamaktır. Eğer yazı içerisinden aldığınız backlinklere kimse tıklamayacak ise o backlinki almayın. Örneğin bir inşaat sitesindeki içerikte geçen “Bebek Semti” ifadesindeki “bebek” kelimesinden; bebek eşyaları satan bir siteye backlink vermek manasızdır. Bu backlinke ya kimse tıklamaz ya da tıkladığı anda siteyi kapatır.

  • Uçuran, Kaçıran, Roket Etkisi Yaratan, Sırlama Garantisi Veren Backlink Paketlerinden Uzak Durun
Google’da “backlink paketi” sorgusu yaptığınızda karşınıza çıkan arama sonuçlarında, webmaster forumlarında “seo hizmet paketleri” gibi kategorilerde göreceğiniz bu tarz backlink paketlerinden uzak durmalısınız. Zira bu paketler, tam da vadettiği gibi sitenizi uçuracaktır. Ama Google arama sonuçlarından…
Her web sitesinin backlink alması gereken site türü farklıdır. Bir üst maddede de bahsettiğimiz gibi, kullanıcıların alakasız sektördeki sitelerden alacakları backlinler, çok da işe yaramayacaktır. Üstelik backlink paketi adı altında satılan sözüm ona bu hizmetler birer “spam backlink” çalışması olduğundan; sayfanıza büyük zarar verecektir.

  • Ziyaretçisi Olmayan Sitelerden Backlink Almayın
Yine üst maddede konu edilen backlink paketlerinin en büyük sıkıntısı, ziyaretçileri olmayan ve sektörde “çöp site” olarak tabir edilen sayfalardan link sağlamalarıdır. Yeri gelmişken “çöp site” terimini de açıklamak gerekir. Zira bu konuda, “SEO uzmanı” unvanı taşıdığını iddia eden kişilerin bile doğru zannettiği bir yanılgı bulunmaktadır. Çöp site; zannedildiği gibi “çok fazla sayıda backlink çıkılmış site” DEĞİLDİR. Zira Türkiye’nin en büyük forum ve sözlük siteleri, aynı zamanda rekor sayıda backlink veren sitelerdir. Çünkü her kullanıcı özgürce, istediği her kelimeden backlink verebilir. Peki, bu bağlamda Donanım Haber, R10, Ekşi Sözlük gibi sitelerin “çöp” kategorisinde olduğunu söylemek mümkün müdür? Elbette böyle bir söz söylemek mümkün değildir. Zira arama motorları, söz konusu sayfalardan alınan backlinkleri değerlendirirken, farklı kriterler kullanmaktadır. Bu sitelerde verilen kimi linkleri önemsemekte, kimi linkleri ise değerlendirmeye almamaktadır.
Çöp site ile kasıt; ziyaretçisi olmamasına rağmen, doğal yolla herhangi bir backlink edinmemesine rağmen, sürekli tanıtım yazıları yayınlanan ziyaretçisiz sitelerdir. Bu sitelerde yayınlanan linklerinizin olduğu sayfalar okunmadığı için, arama motorları tarafından da dikkate alınmaz.
Ücretsiz Backlink Edinme Yöntemleri
Ucundan kıyısından SEO işlerine bulaşan her webmasterın merak ettiği “ücretsiz backlink edinme” yollarıdır. Yaygın kanaatin aksine; ücretsiz alınan backlink, en çok fayda getirecek backlink çeşididir. Yazımızın devamında, sıralama yükselten ücretsiz backlink almanın yolarından bahsedeceğiz. Fakat baştan belirtmekte fayda görüyoruz, ücretsiz olan bu yöntemler; çok fazla vaktinizi alacaktır.

  • Sosyal Medyadan Backlink Alma
Eğer piyasada satılan ve hiçbir faydası olmayan “sosyal medya backlink paketi” ya da “sosyal medya paylaşım paketi” gibi hizmetlerden almazsanız; son derece faydalı bir backlink çeşididir. Gerçek bir sosyal medya hesabı genelde, gerçek bir akıllı telefona kurulu olacağından; paylaşım yapan hesabın gerçek bir insan tarafından kullanılıp kullanılmadığı, Google ve diğer arama motorları tarafından anlaşılabilmektedir.
Bu backlinki edinebilmek için ürettiğiniz içeriğin kaliteli, okunabilir ya da izlenebilir olması gerekir. Ayrıca içerik başlığının ilgi çekmesi de, son derece önemlidir. İçeriğinizin kalitesinden eminseniz; sosyal medya reklamı çıkarak ya da yüksek sayıda gerçek takipçiye sahip aktif hesaplardan paylaşım yamanızı öneririz.

  • Forum Sitelerinden Backlink Alma
Forum sitelerinden backlink almak son derece önemlidir. Fakat ülkemizde sıklıkla uygulanan “forumlarda tanıtım yazısı yayınlama” metodu, neredeyse hiçbir işe yaramamaktadır. Arama motorları bu tarz içerikleri indeksler fakat ekstrem bir durum yoksa (yazının altında sayfalarca gönderi oluşması ve yayınlanan linke sayfayı görüntüleyen hemen herkesin tıklaması gibi) backlinleri ciddiye almaz.
Forum sitelerinden alınabilecek en faydalı backlink; herhangi bir soru ya da soruna cevap veren içeriğinizin linkini, güzel bir açıklama ile paylaşmaktır.

  • Sözlük Sitelerinden Backlink Alma
Sözlük siteleri (özellikle Ekşi Sözlük), değerli backlinlerin alınabileceği ender sitelerdendir. Ancak buradan alınacak backlinklerde de, forum backlinkte olduğu gibi bazı kurallara uyulması gerekir. Örneğin; vizyondaki en iyi filmleri anlatan bir içeriğinizi, “ölmeden izlenmesi gereken filmler” gibi bir başlıkta “burada verilen listedeki filmler kesinlikle izlenmeli” şeklinde paylaşabilirsiniz.
Sözlük siteleri arama motorları tarafından çabuk indeks alan sitelerdir. Bu sebeple bu sitelerden silinecek olan hiçbir linki almamalısınız. Silinen linkler sitenize zarar verebilir.

  • Blog Sitelerinden Backlink Alma
Blog sahipleri de web sitelerinden para kazanmak isteyeceklerinden dolayı, sitenize ücretsiz backlink vermek istemeyebilirler. Ancak onlarla link takası yaparak, bu işi ücretsiz hale getirebilirsiniz.
Örneğin; blog sahibinin bir yazısına ya da bloğunun tamamına övgü dolu atıflar içeren bir yazı yayınlayarak, bu yazıdan hedef blog sahibini haberdar edebilirsiniz. Sizin yazınızda övüldüğünü gören blog sahibi, yazınızın linkini bloğunda ya da sosyal medya hesabında paylaşabilir. Emin olun, her 10 denemenizden en az 2 denemeniz başarıya ulaşacaktır.

  • Haber Sitelerinden Backlink Alma
Tabiri caiz ise, deveye hendek atlatmanın daha kolay olduğu bir backlink edinme yöntemidir. Elbette kastettiğimiz haber siteleri hasbel kader Google News kaydı olan, günde 100 – 200 ziyaretçi alan, tıklanabilir linkinizi hiçbir sorun gözetmeden yayınlayan siteler değildir. Kastımız; en azından bir bölge ahalisi tarafından okunan ve sabit ziyaretçi kitlesi olan haber siteleridir.
Bu sitelerin ilgisini çekmek tamamen yaratıcılığına bağlıdır. İlginç bir video, spesifik bir içerik ya da bir sosyal sorumluluk projesi; bu sitelerde haber olmanızı sağlayabilir. Alacağınız backlinler tıklanabilir olmasa da, marka değerinize pozitif etki sağlayacaktır.

  • Sivil Toplum Kuruluşlarından Backlink Alma
Duruma göre hem kolay, hem de zor alınabilen bir backlink çeşididir. İlgili STK’nın üyelerine indirim ya da fırsat sunarak, STK’ya ait blog sayfasında misafir yazar olup uzmanlık alanınızda içerikler yazarak, işlerine yarayacak bir uygulama veya yazılım geliştirerek; bu sitelerden backlink alabilirsiniz.

  • Ünversite Sitelerinden Backlink Alma
EDU ve edu.tr uzantılı bu web siteleri, oldukça kaliteli backlinler sunmaktadır. Zira bu uzantıya sahip alan adları kontrollü şekilde dağıtıldığından ve her isteyen sahip olamadığından; arama motorları gözünde itibar sahibidir.
EDU uzantılı sitelerden backlink almak için, üniversite bloglarına yönelmeniz gerekir. Zira bu sitelerin anasayfası üzerinden backlink elde etmek neredeyse imkansızdır. Herhangi bir konudaki bilimsel dayanağı olan “makale” değerine yakın içeriklerinizi blog yöneticilerine göndererek backlink elde etme şansınız olabilir.
Yazımızda, sitenize neredeyse hiçbir katkı sağlamayacak olan; blog backlink, profil backlink, yorum backlink gibi hususlara değinilmemiştir.
Ücretli Backlink Edinme Yöntemleri
Backlink almanın bir diğer yolu da, “ücretli backlink” yöntemine başvurmaktır. Yukarıda da belirttiğimiz üzere yayın backlink alacağınız sitelerin kaliteli olması şartı ile abartmadan satın alınabilir. Unutmayın ki ücretli backlink alırken doğal görünmek de son derece önemlidir. Bu bağlamda özellikle üniversite sitelerinden backlink almak için BU sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Kabak tadı vermek pahasına tekrar etmekte fayda görüyoruz. Ücretli backlink alımını kontrolsüz yapmanız halinde, siteniz kesinlikle zarar görecektir.
Sitenize Backlink Veren Siteleri Bulma
Sitenize backlink veren sayfaları bulmak hem merakınızı giderir, hem içeriğinizin kalitesini analiz etmenizi sağlar. Ayrıca rakip siteleriniz için backlink tespiti yaptığınızda (yani rakip sitelerinizin nerelerden backlink aldığını öğrendiğinizde) size “backlink alınması gereken siteler listesi” oluşturur. Zira rakibinizin olduğu sitelerde (ya da daha kaliteli sitelerde) sizin sayfalarınızın linki yoksa rekabet etmenizin de imkanı yoktur.
Üzülerek belirtmeliyiz ki; “backlink analizi nasıl yapılır?” sorusuna verebileceğimiz stabil çalışan ve ücretsiz olan bir servis bulunmamaktadır. İnternetteki sitelerin ve bedava programların birçoğu; yayınlandıktan kısa süre sonra güncellenmediğinden dolayı işlevini kaybetmektedir. Bunun nedeni ise arama motorlarının manipülasyonu engelleme amacı ile “backlink veren siteleri saklama” ihtiyacı duymasıdır. Bu sebeple arama motorları; backlink sorgulamalarını engellemek için algoritmalarını sürekli günceller.
Ücretli olan backlink sorgulama araçları arasında ise Ahrefs, SEMrush ve Majestic SEO isimli yazılımları denemenizi tavsiye ederiz.
Yazımızın sonuna geldiğinize göre, backlink konusunda öğrenmeniz gereken tüm temel bilgilere sahip oldunuz. Bloğumuzu takip etmeye devam ederek, sitenizin sıralamalarını iyileştirecek diğer metotları da öğrenebilirsiniz.
 

Bu Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar (Toplam 0, Üye: 0, Ziyaretçi: 0)

Geri
Üst