Kenya'daki ayak izleri, insanlık tarihine dair önemli bir gerçeği gün yüzüne çıkardı: Bilim dünyasında modern insanın atası olarak kabul edilen Homo erectus ile maymun benzeri Paranthropus boisei, aynı zaman diliminde aynı coğrafyayı paylaşıyordu.
Bilim insanları, Kenya'daki Turkana Gölü kıyısında önemli bir keşfe imza attı. 2021'de ortaya çıkarılan ve 1,5 milyon yıl öncesine tarihlenen ayak izleri, Homo erectus ve Paranthropus boisei'nin aynı yerde ve zamanda yaşadığını gösteriyor. Bu keşif, insan evrimi hakkında önemli soruların gündeme gelmesine neden oldu.
Homo erectus'un modern insanların doğrudan atası olduğu düşünülüyor. Diğer tür olan Paranthropus boisei ise maymunlara daha fazla benzeyen bir yapıya sahipti. IFLScience'te yer alan habere göre araştırmacılar, iki türün de iki ayak üzerinde yürüdüğünü, ancak yürüme şekillerinin farklı olduğunu belirtiyor. Dr. Neil T. Roach, Homo erectus'un yürüyüş tarzının modern insanlara benzediğini söylüyor:"Sert ayaklara sahiptiler ve yürürken önce topuklarına basıp, sonra parmaklarını kullanıyorlardı."Paranthropus boisei'nin ise insan ve şempanze arasında bir ayağa sahip olduğu, daha hızlı yürüdüğü tahmin ediliyor.
Araştırmacılar, iki türün aynı ekosistemde yaşadığını doğruluyor. Bulunan ayak izlerinin birkaç saat veya gün arayla oluşmuş olması, bu iki türün birbiriyle etkileşimde bulunmuş olabileceğini gösteriyor. ABD'deki Chatham Üniversitesi'nden Dr. Kevin Hatala,"İlk kez iki türün yan yana yaşadığını biliyoruz. Muhtemelen birbirlerinin varlığından haberdardılar" diyerek, rekabet veya uyum ihtimallerine dikkat çekiyor. Paranthropus boisei'nin otçul, Homo erectus'un ise hepçil olduğu düşünüldüğünden doğrudan bir yiyecek rekabetinin düşük olduğu belirtiliyor. Ancak, değişen iklim koşulları bu durumu değiştirmiş olabilir.
Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden paleoantropolog Dr. Briana Pobiner, keşfi “akıl almaz” olarak nitelendiriyor:"Belki aynı yiyecek için rekabet ettiler; belki de sadece çimenlik bir alanın karşısından birbirlerine ihtiyatla baktılar ya da birbirlerini tamamen görmezden geldiler" Bu bulgular, Homo erectus'un evrimini neyin tetiklediğine dair yeni soruları gündeme getiriyor. Dr. Roach, rekabetin etkisi olmadığını belirtirken şu soruyu soruyor:"Eğer rekabet açıklama değilse, cinsimizin nasıl ortaya çıktığını yeniden düşünmemiz gerekebilir." Araştırma, bilim dünyasına yeni perspektifler sunarak, insan evriminin karmaşık geçmişini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.
Okumaya devam et...